New Rheem System - Correctly Configured?


  #1  
Old 05-23-12, 07:16 AM
N
Member
Thread Starter
Join Date: May 2012
Posts: 2
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
New Rheem System - Correctly Configured?

System‘s are RARL-JEC Condenser, RGPE Furnace with ADP Coil.
Thermostat is Honeywell VisionPro 8000 (TH8320U – no humidity)

They had to come back out since the unit only cooled in 2[SUP]nd[/SUP] stage. They switched dipswitch SW2-4 ON so it runs 1[SUP]st[/SUP] stage at 50% of 2[SUP]nd[/SUP]. The airflow in 2[SUP]nd[/SUP] is really strong and making noise at the registers so they tried to adjust the airflow by –10% but none of the other dip switches had any effect. They just told me that’s the way is it and left.

All the other switches are off with the exception of S1-3 (timed heating) I’m guessing they did this because they ran out of thermo wires and jump W1 and W2.

I’ve read the manuals front to back and I thought the system should recognize the need for 2[SUP]nd[/SUP] stage cooling without turning SW2-4 on (is this because it’s a scroll compressor and treats it as 2 compressors?) Does anyone know how my Dip Switches should be set for this setup?

I checked all the thermostat and furnace wiring against the honeywell instructions.
 
  #2  
Old 05-23-12, 11:30 AM
E
Member
Join Date: Feb 2010
Location: usa
Posts: 564
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
So what is the problem? On heat or cool? Is it an ECM or variable speed motor?
 
  #3  
Old 05-23-12, 04:11 PM
N
Member
Thread Starter
Join Date: May 2012
Posts: 2
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
I was hoping to talk with someone familiar with my system.
 
  #4  
Old 05-23-12, 06:04 PM
E
Member
Join Date: Feb 2010
Location: usa
Posts: 564
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
So the problem is its blowing too hard. Thats all you had to say. How is anybody supposed to know what system you have other than its a rheem? Is it a 16 seer 2 stage condenser or single stage, is it 13 seer, is it a variable speed motor? Why doesnt it cool in the first stage? The second stage is only meant to come on when there is more than a 3 degree demand between t stat and actual temperature. First stage should blow half as hard and cool just as well. The manuals are a joke when it comes to dip switches.
 
  #5  
Old 05-23-12, 08:12 PM
N
Member
Thread Starter
Join Date: May 2012
Posts: 2
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
ender, thanks, you just proved that you get what you pay for!!
 
  #6  
Old 05-23-12, 08:19 PM
Houston204's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 6,529
Received 95 Upvotes on 88 Posts
http://www.rheem.com/documents/rarl-...ication-sheets
http://www.eaglewholesalesupply.com/...ifications.pdf

Sounds like you have the wrong thermostat. Was the RHC-TST550CMMS communicating stat much more money?

CONTRACTOR BENEFITS:
• Multi-Purpose Thermostat-Setup, Control & Diagnostics
• Auto-Configuration – No Manual Settings Required in the Field
• System History – More Accurate Diagnostics
• Easy Installation – Requires only 4 wires
• Diagnostic Messages (Service Access to Fault Codes)
• Blower Adjustment in Heat and Cool
• Programmable Fan
• USB Interface for contractor contact information and thermostat
programming


HOMEOWNER BENEFITS:
• Scrolling System Status
• De-Humidification Control
• Humidification Control
• Heat/Cool/Auto Change-over
• Outdoor Temperature Display
• Backlight On/Off
• Intelligent Scheduling Ramp-Up/Program Anticipation
• Audio Notifications On/Off
• Air Filter, UV Lights & Humidifier Maintenance Reminder
• Temperature Offset
• Continuous Fan (Hi, Med, Lo)
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: