How do I replace a drain pan ?

Reply

  #1  
Old 05-21-14, 12:22 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2014
Location: USA
Posts: 6
Received 0 Votes on 0 Posts
How do I replace a drain pan ?

I have a 10 year old 4 ton Rheem split system. The air handler is in the attic. Because of drain line problem I had a few years ago, the drain pan is now all rusted. My question is the air handler is so heavy, and it is attached by pipes and ducts. how do I replace the drain pan under it ? Is this a big job ? Who should I call ? AC tech ? or Plumber ? Thanks for the help.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 05-21-14, 10:23 AM
Member
Join Date: Feb 2014
Location: USA
Posts: 2,104
Received 0 Votes on 0 Posts
Most of the time you don't have to do anything with the airhandler. It's not a big job. If it's just surface rust and there are no holes in it I wouldn't do anything to it.
 
  #3  
Old 05-21-14, 11:21 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2014
Location: USA
Posts: 6
Received 0 Votes on 0 Posts
Thanks for the response. It is rusted pretty bad, but the pan has been dry since I fixed the primary drain 3 years ago. So I don't know if there is a hole or not Today. You said it is not a big job. I just wonder how to lift the air handler (Needs about 3 inches so that I can pull the old pan out) with all the pipes and ducts are connected on there? and it is heavy. If I call a AC pro, do they have special tools or methods to do this type of work ?
 
  #4  
Old 05-21-14, 11:47 AM
Member
Join Date: Feb 2014
Location: USA
Posts: 2,104
Received 0 Votes on 0 Posts
OK, I have a better idea of what you have. The pan is sitting on the joist and airhandler is set directly on the pan?
 
  #5  
Old 05-21-14, 12:18 PM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2014
Location: USA
Posts: 6
Received 0 Votes on 0 Posts
Yes, The pan is sitting on the joist and airhandler is set directly on the pan.
 
  #6  
Old 05-21-14, 02:31 PM
Member
Join Date: Feb 2014
Location: USA
Posts: 2,104
Received 0 Votes on 0 Posts
In my area I rarely see furnaces in the attic, this may be a common way to install the furnace. That being said, I think this is a crappy way to install a furnace. I would like to see how he piped the condensate trap. Did he use a condensate pump?
OK back on subject, I don't think this would be a good DIY. Call a HVAC pro.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: