Nest Thermostat not lighting up (newbie in Florida)

Reply

  #1  
Old 12-03-16, 07:45 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2016
Posts: 2
Received 0 Votes on 0 Posts
Nest Thermostat not lighting up (newbie in Florida)

I need some help hooking up my Nest Thermostat. Any help someone can offer me is sincerely appreciated. I'll buy you a beer if your advice succeeds.

Related pictures and manual:
Currently-working old thermostat (model TSTATCCNB001) wire:
Imgur: The most awesome images on the Internet
Name:  old stat.jpg
Views: 139
Size:  29.9 KB

Nest base: Imgur: The most awesome images on the Internet
Sample Wire diagram that seems to match my original thermostat, but its backwards(?): Imgur: The most awesome images on the Internet
Manual for TSTATCCNB001: http://www.ntsupply.com/files/produc...100install.pdf

I'm not a total idiot, but generally have never excelled at electrician-related work. I tried to hook up the Nest cross-referencing the manual for the old thermostat and the instructions and labels of the Nest. I hooked it up like so:

Orange wire to Y1
Green wire to Y2
Yellow wire to Rc
White wire to W1
Red wire to W2
Brown wire to C

Turned the breaker back on, and the Nest doesn't power up. (I know the Nest is functional as I hooked it up to USB (auxiliary power) and it powered on fine. I also tried hooking the yellow wire to Rh and it made no difference. I reverted everything in a freak-out and put the old thermostat back on and wired it up, and it works fine still. I'm 90% sure I have a heat pump.

So the bottom line is I have a cool new early-Christmas present that I'm too ignorant to hook up. What color wires do I need to hook up to which ports of the Nest?
 

Last edited by PJmax; 12-03-16 at 08:49 PM. Reason: added pic from link
Sponsored Links
  #2  
Old 12-03-16, 08:58 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 53,121
Received 374 Votes on 351 Posts
Welcome to the forums.

That wiring is incorrect. You cannot arbitrarily connect the wires.

The picture of the old stat wiring is nice but you cut the letters off ???
The base should be labeled with the connection letters.

These colors should be correct and work for you.
Power should be off when replacing thermostat.

Red -------> Rc
Green -----> G
Yellow ----> Y1
White ----> W2/AUX
Orange ---> O/B (program stat for O operation)
Brown ----> C

You have a heat pump system with back up electric coils. The stat needs to be told that.
 
  #3  
Old 12-03-16, 09:11 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2016
Posts: 2
Received 0 Votes on 0 Posts
Pete! You're right! I didn't even notice the labels on the old base (white-on-white lettering). Now it's working fine. Thank you!
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: