Compressor fan spins backward until compressor turns on

Reply

  #1  
Old 06-16-17, 04:25 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2014
Location: USA
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Compressor fan spins backward until compressor turns on

Hi, My A.C. was working fine but all of a sudden I have these symptoms... When the compressor is NOT on, the compressor fan spins slowly backwards. When the compressor kicks on the compressor fan reverses direction and spins about half speed in the proper direction. I have a dual capacitor that's about 1 year old and a quick start unit which is also about 1 year old. Any ideas what would cause this to start happening?
 

Last edited by mojomatt; 06-16-17 at 06:24 PM.
Sponsored Links
  #2  
Old 06-17-17, 03:54 AM
Group Moderator
Join Date: Mar 2003
Location: NC, USA
Posts: 20,812
Received 194 Votes on 180 Posts
Are you sure it isn't just the wind blowing the fan when the unit is off?
 
  #3  
Old 06-17-17, 10:40 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2014
Location: USA
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Yes I'm sure it's not the wind. I actually found a youtube video explaining the exact things I'm seeing... https://youtu.be/jt3EDoipP4g Sounds like the compressor fan is internally grounded. Time for a new fan I guess.
 
  #4  
Old 06-17-17, 10:57 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 52,685
Received 343 Votes on 321 Posts
Time for a new fan I guess
You need to disconnect the fan motor wiring and check it with an ohmmeter to check for a shorted winding to ground.

Easy job if you have a meter. Eliminates the guessing,
 
  #5  
Old 06-21-17, 04:36 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2014
Location: USA
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Yup the resistance was way off on the bad motor. I Just finished putting in a new motor and all is well. Interesting side note... when I started it up with the new motor the hard start capacitor blew (scared the crap out of me of course). Is there a start up routine that I should have followed or was this just coincidence? I just disconnected it for now and everything is working.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: