Not Cooling after new thermostat


  #1  
Old 02-25-21, 09:14 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2021
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Not Cooling after new thermostat

Hey Guys, I recently bought and installed a digital thermostat to replace the really old one with the lever. I wired it up to the best of my knowledge and now when it is on cool, I get fan only. How do I troubleshoot this?
 
  #2  
Old 02-25-21, 09:19 AM
R
Member
Join Date: Oct 2016
Posts: 2,116
Received 114 Votes on 108 Posts
What kind of equipment do you have? A heat pump? How do you have the system wired?
 
  #3  
Old 02-25-21, 09:25 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2021
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Here is the info that I have:

5 wires at thermostat
white
yellow
red
black
green

For the old thermostat White was not used.

On the new thermostat, have red to RC/RH
Green to G
Black to W ( this is the only way the heat would work )
Yellow to Y

I can check what the outside unit is when i get home. the inside unit is quite hard to get to. Im on bottom floor and it is in between the floors.
 
  #4  
Old 02-25-21, 10:10 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 61,907
Received 1,483 Votes on 1,371 Posts
Welcome to the forums.

Ideally we'd need to know how the old stat was wired.
A heat pump is where the outside units runs in the winter to create heat.
If not that then possibly a gas furnace.

Then we need to know what the new stat is as it will need to be programmed if you have a heat pump.
Be careful.... creating shorts can damage your system.
 
  #5  
Old 02-26-21, 08:14 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2021
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Well, I figured it out. I was wiring based on the assumption of the red wire being hot. The black wire was the hot wire. the red was heat, the green was fan and the yellow was AC.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: