Aquastat rewire

Reply

  #1  
Old 06-17-14, 07:05 AM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2013
Posts: 266
Received 0 Votes on 0 Posts
Aquastat rewire

I have slowly been replacing as much of the original NMD 1 in my house as possible. Over the last 2 nights I have pulled my furnace off the circuit as I knew a lot of the wire was brittle and burned.

It now runs new 14-2 back to a new safety disconnect and new wire back to the main panel.

But as the old wire had no ground, it was never grounded and I am wondering about how to ground the metal box that houses the aquastat.
Does it require the box being connected to the ground?
Do I pigtail a wire to the screw that secures the aquastat to the heating pipes or that secures the BX wire to the aquastat box?


The wire on the left was the old power in, on the right, the line to the actual burner was replaced a few years ago according to the past owner and still looks decent.

Thanks,
 
Sponsored Links
  #2  
Old 06-17-14, 07:12 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 59,840
Received 1,201 Votes on 1,111 Posts
If it was wired in BX or MC (metallic cable) then it was considered grounded.

What are you using for the new power wiring ?
 
  #3  
Old 06-17-14, 07:36 PM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2013
Posts: 266
Received 0 Votes on 0 Posts
Hi PJmax,

Sorry for the cell phone picture.
The BX on the left is new line in wire to the safety disconnect and then new 14-2 romex all the back to the main service panel.
 
  #4  
Old 06-17-14, 08:01 PM
NJT's Avatar
NJT
NJT is offline
Member
Join Date: Oct 2006
Location: USA
Posts: 23,539
Received 3 Votes on 2 Posts
There's a difference between BX and MC.

BX does not have a full size ground. The ground is carried by the metal sheath.

MC cable has a full size green insulated ground conductor.

The connectors for BX are different than MC cable as well.

BX connectors have a screw that bears on the metal sheath to secure it, while MC connectors are of the compression clamp type.

It appears that the connector you have on that limit control is an MC type connector.

So, be more specific on the type of armored cable that you used and we can make better recommendations.

You should probably also have checked with your local code enforcement folks when you pulled the permit for the electrical wiring as to what type of armored cable they allow.
 
  #5  
Old 06-17-14, 08:30 PM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2013
Posts: 266
Received 0 Votes on 0 Posts
Hi NJTrooper,

They call for Armor Cable wire to the disconnect.
The wire is Southwire AC-90 Armour Cable with a bare ground.
The old wire was NMD-1 with no ground at all.

The way it works here is when I am done they come and inspect and it costs me $350 flat rate for the permit (so you put as much as possible on a single permit) and $325 for the inspection and if they have to come back it is another $325 per visit. So I would really love to have it perfect and have no call backs.
 

Last edited by Kiton; 06-17-14 at 09:13 PM.
  #6  
Old 07-17-14, 05:29 PM
D
Member
Join Date: Jul 2014
Posts: 60
Received 0 Votes on 0 Posts
The definition of a ground varies by state code. When I use bx cable we are still required by state code to run a ground wire. That's Massachusetts tho.
 
  #7  
Old 07-17-14, 06:01 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 59,840
Received 1,201 Votes on 1,111 Posts
You should use MC type cable. Looks like BX in that's a spiral metal wrap but the wrap is aluminum instead of steel and it has a full size ground wire in it. Black, white and green.

I've never seen it knocked down.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: