KitchenAid dishwasher fills, hums....then nothing

Reply

  #1  
Old 06-18-09, 11:28 AM
G
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2003
Location: Delaware Co, NY
Posts: 189
Received 0 Votes on 0 Posts
KitchenAid dishwasher fills, hums....then nothing

I have a 2003 KitchenAid KUDP01ILBL1. When I push the start button it fills w/water, heats up, hums, then stops. I tried a couple of settings combinations to no avail. When I press cancel it pumps the water out and shuts off.

I only have used the washer 5-6 times a month (no kids-5 cats). Never leaving much waste on plates, etc.

Any ideas what the problem is and how I might diagnose it?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 06-18-09, 11:25 PM
D
Member
Join Date: Aug 2007
Posts: 2,021
Received 0 Votes on 0 Posts
The humming is the wash pump trying to start. The first thing to check is the chopper to see if it's jammed, broken, etc. If that's ok then it's possible the wash pump motor is jammed, has a bad bearing or the proper voltage is not going to the motor.. Locate the tech sheet in the machine to see how to access the components. Here is a link to the tech sheet:

Service Matters - Tech Sheets / Wiring Diagrams

service manual:

Technical Reference - Job Aids

Let us know what you find. Thanks.
 
  #3  
Old 06-19-09, 10:51 AM
G
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2003
Location: Delaware Co, NY
Posts: 189
Received 0 Votes on 0 Posts
Thanks for the help. Will keep you posted.

gary
 
  #4  
Old 06-24-09, 11:56 AM
G
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2003
Location: Delaware Co, NY
Posts: 189
Received 0 Votes on 0 Posts
OK, nothing in the chopper. There isn't a whole lot to grab on to, just the small black gear the chopper engages, but to the extent I can get my fingers around it, no way I can turn it.

What now?
 
  #5  
Old 06-26-09, 07:00 AM
D
Member
Join Date: Aug 2007
Posts: 2,021
Received 0 Votes on 0 Posts
it sounds like the motor bearing is probably bad. try taking the motor/pump assembly out, separate the motor from the pump and run it. How much voltage are you getting to the pump motor?
 
  #6  
Old 07-02-09, 08:32 AM
G
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2003
Location: Delaware Co, NY
Posts: 189
Received 0 Votes on 0 Posts
Its the pump motor. Am replacing.

Thanks for the direction.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: