Hoover carpet cleaner not spraying soap from wand


  #1  
Old 02-09-22, 03:33 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Hoover carpet cleaner not spraying soap from wand

So what are we looking at here? How does this work? The problem I'm looking into is the wand sprayer part that connects where the hole is next to my hand holding the adapter. I'm presuming there's a pump of some sort that would be pushing soap, air in this case for testing, out of it? Anyone familiar with these?
 
  #2  
Old 02-09-22, 03:35 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
 

Last edited by PJmax; 02-09-22 at 06:24 PM. Reason: cropped/labeled picture
  #3  
Old 02-09-22, 06:26 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,993
Received 4,154 Upvotes on 3,730 Posts
As always.... a model number can be extremely helpful.

I labeled the pump and direction of flow. It looks like it might be driven from an air turbine.
If not.... you'd need to see what drives that pump.
Another possibility is belt driven off the brush.
 
  #4  
Old 02-12-22, 02:44 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
https://www.walmart.com/ip/Hoover-St...15905/19725588

This guy here.

Yeah the propeller in there moves. How's it activated exactly? If I figure it out I'll update. Gonna take a deeper look at it in a bit...
 
  #5  
Old 02-12-22, 10:46 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,993
Received 4,154 Upvotes on 3,730 Posts
Looks like an air driven turbine that drives the pump.
E-parts exploded parts view
pump assembly - images
turbine and gear - images

 
  #6  
Old 02-13-22, 05:46 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Thanks. I was gonna pull that up later if need be. I just wanted to see if I could just kick it like fonze would to get it to work first. Now tho it looks like I have other problems as the water is dispensing from below without squeezing the trigger. I'll be back..
 
  #7  
Old 02-13-22, 04:01 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
hey PJmax, what's #21 in the parts? That's where I'm supposed to get soap from but don't. I tried to blow through it and couldn't, if that's a bad sign...

I'm also getting soap dispensing at the bottom without the triggers being pressed.I gave them a quick inspection and appeared to be doing their jobs mechanically.
 
  #8  
Old 02-13-22, 04:11 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Oh I got it. The wand plug presses the inner tube/button that opens it. Otherwise it's closed. Otherwise you'd get sprayed before you plugged the wand in. Okay, I'll test the whole circuit stop to stop...
 
  #9  
Old 02-15-22, 03:46 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2015
Location: United States
Posts: 523
Received 0 Upvotes on 0 Posts
https://youtu.be/BEEUptQlPfw

pretty sure it's that turbine pump. I didn't mention in the vid I'd previously taken it apart and didn't notice anything obviously wrong with it so I'll take another look and probably end up parting this vac out.

I've actually been dealing with it leaking from below, but I think it's the same problem with wand dispenser with a leaking pump.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: