Installing digital dimmers at 2 locations help

Reply

  #1  
Old 01-26-08, 05:53 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
Installing digital dimmers at 2 locations help

I am wiring 4 sconces together to be controlled by 2 digital dimmers in separate locations.
The digital dimmers came as a Master and Remote. I am installing the dimmers at the end of the electric run with the sconces being at the beginning at the run.

I have 2 wire running to the first sconce from the breaker box. I have 2 wire running from the first sconce to the remaining 3 sconces. I have 2 wire running from the first sconce to the Master dimmer box. I have 3 wire running from the Master dimmer box to the Remote dimmer box.

I have followed the instructions as best I can and hooked up both dimmers. I can only get the Master to control the sconces. There is power going to the Remote dimmer but it does not work.

With a Master/Remote digital dimmer, is it possible for them to be at the end of the run or do they have to be at the beginning of the run? The instructions only show then hooked up at the beginning of the run with the lights being at the end
 
Sponsored Links
  #2  
Old 01-26-08, 06:24 PM
Member
Join Date: Sep 2002
Location: welland ontario
Posts: 6,814
Received 87 Votes on 80 Posts
Need more info on the dimmers you are using and how they are connected up.
 
  #3  
Old 01-26-08, 06:41 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
Originally Posted by joed View Post
Need more info on the dimmers you are using and how they are connected up.
They are Aspire LED Smart Dimmers by Cooper. One is a master and one is the "accessory" or remote dimmer.
Here is a pic... http://www.westsidewholesale.com/ind...&CATEGORY=3182
I'll see if I can explain how they are hooked up or get some pics. I am a electrical newbie so bear with me
 
  #4  
Old 01-26-08, 07:43 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
Sconce...




Master switch box...



Remote switch box...

 
  #5  
Old 01-26-08, 08:44 PM
Member
Join Date: Sep 2002
Location: welland ontario
Posts: 6,814
Received 87 Votes on 80 Posts
Need the wring diagram for those dimmers. I can't find it online. I don't think they wire like a normal three way switch.

Found the diagram.
Master is wired wrong. Incoming power(white with tape) goes to master switch black.
Master red goes to black to light AND to remote(use the red).
Master Blue goes to remote. Use the black.

You only need two wires to remote so cap the white at both ends. Connect remote blues to red and black.

Go to page c5 here to see diagram.

http://64.239.63.88/catalog/
 
  #6  
Old 01-27-08, 08:09 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
Originally Posted by joed View Post
Need the wring diagram for those dimmers. I can't find it online. I don't think they wire like a normal three way switch.

Found the diagram.
Master is wired wrong. Incoming power(white with tape) goes to master switch black.
Master red goes to black to light AND to remote(use the red).
Master Blue goes to remote. Use the black.

You only need two wires to remote so cap the white at both ends. Connect remote blues to red and black.

Go to page c5 here to see diagram.

http://64.239.63.88/catalog/


That worked!! Thanks a MILLION!!
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: