Portable Generator Grounding

Reply

  #1  
Old 01-10-11, 07:13 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 2
Portable Generator Grounding

Can the grounding terminal of a 1500W portable generator be safely connected to the existing house ground circuit by using a #12 copper stranded wire attached to the generators grounding terminal with the other end attached to the ground prong on a std 3 prong 120 V male plug? There would be no wires connected to the two flat blade prong screws.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 01-10-11, 05:32 PM
CasualJoe's Avatar
Member
Join Date: Jan 2010
Location: USA
Posts: 9,213
I don't think I'd do it that way. What are you using the generator for?
 
  #3  
Old 01-11-11, 08:16 AM
Forum Topic Moderator
Join Date: Feb 2005
Location: Near Lansing, Michigan
Posts: 10,296
There would be no reason to do that as the generator hookup cord to the transfer switch must have a grounding conductor anyway.
 
  #4  
Old 01-11-11, 09:13 AM
Member
Join Date: Oct 2010
Location: usa
Posts: 41
Originally Posted by ibpooks View Post
There would be no reason to do that as the generator hookup cord to the transfer switch must have a grounding conductor anyway.
What if there is no transfer switch and extension cords are being used?

Should the equipment being run off the cords share a ground with the house wiring?

Is it safe, unsafe, or does it matter?
 
  #5  
Old 01-11-11, 09:37 AM
ray2047's Avatar
Group Moderator
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 32,659
Should the equipment being run off the cords share a ground with the house wiring?
No. The equipment is now on a separate system. The primary purpose of house ground is to carry fault currents back to the house panel. If you are using extension cords to power the equipment the house panel isn't in the system
 
  #6  
Old 01-11-11, 10:00 AM
Forum Topic Moderator
Join Date: Feb 2005
Location: Near Lansing, Michigan
Posts: 10,296
You could run a #12 copper jumper back to the service ground, but it is not necessary in my opinion. The best place to attach your ground would be at the ground rod or strapped to the service entrance conduit if it is metal.

If this is a new-ish generator the 120V receptacles on it should be GFCI protected which provides even better safety than grounding would anyway.
 
  #7  
Old 01-15-11, 01:38 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 2
Question Retrus

The 1500 watt (2000 surge) generator is brand new but does not have a ground fault receptical. It does have a grounding terminal and instructions to ground it to an approved ground. We intend to use it in power outage situations to power either our refridgerator or TV and possible a light or two.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
'