Go Back  DoItYourself.com Community Forums > Electrical, AC & DC. Electronic Equipment and Computers > Electrical - AC & DC
Reload this Page >

Help me wire an in wall nightlight...electrician dropped the ball....

Help me wire an in wall nightlight...electrician dropped the ball....

Reply

  #1  
Old 09-26-13, 05:04 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2010
Location: USA
Posts: 335
Help me wire an in wall nightlight...electrician dropped the ball....

I have a three gang box in my bathroom. It has two switches and a nightlight. All of them are hooked to black wires and all of the whites are wire nutted together in the box.

They just put two black wires on my nightlight and never checked that it actually worked. Plus, the nightlight was not part of the job. THe nightlight is a cooper in wall and it clearly calls for a black and a white wire.

When I took off both black wires and powered the circuit on, ONE of them is hot.

How do I make this work? I ASSUME I need to pig tail off the white wire bundle and put that on the white terminal. Then, I use the HOT black wire that works and put that on the black terminal?

If thats wrong...please help.

I was an apprentice electrician in high school, and that was a LONG time ago. This used to be second nature to me, but its been a while since Ive wired anything. Name:  photo 1.jpg
Views: 294
Size:  38.4 KB
 
Attached Images   
Sponsored Links
  #2  
Old 09-26-13, 05:38 PM
ray2047's Avatar
Group Moderator
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 32,650
I ASSUME I need to pig tail off the white wire bundle and put that on the white terminal. Then, I use the HOT black wire that works and put that on the black terminal?
That is corect but any idea where the extra black goes? Anything not working.
 
  #3  
Old 09-26-13, 05:39 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 39,968
On your bottom pix, where does that wire go? It should be the wire that is not hot, correct? If the night light is to be illuminated all the time, then the silver screw needs a white wire from your bundle in the back of the box. Is it switch activated, or on all the time?
 
  #4  
Old 09-26-13, 05:41 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2010
Location: USA
Posts: 335
The black wire in the top is NOT HOT. It is to a piece of romex that goes into the cieling that WAS going to be a light. It was deleted as it was not needed. So, I guess they just assumed it was....I dunno what they assumed.

The nighlight is on all the time. So, the black hot wire bundle has a pigtail, adn that is what is currently hooked to the nightlight. I just need to hook to the white.
 
  #5  
Old 09-26-13, 05:45 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 39,968
Yes, and cap that black that is not being used. Let us know how it goes.
 
  #6  
Old 09-26-13, 06:02 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2010
Location: USA
Posts: 335
DONE

WORKING


Thanks a ton, you guys!:No Beer 4U:
 
  #7  
Old 09-26-13, 06:51 PM
ray2047's Avatar
Group Moderator
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 32,650
And thanks for letting us know the outcome.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
'