Purchasing correct wire type

Reply

  #1  
Old 02-03-14, 06:15 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2013
Posts: 54
Purchasing correct wire type

Originally we were buying a small 20" electric free standing stove top. I was told to use 8/3 Romex wiring for this on a 40 amp breaker from my box to the stove itself.

We decided we no longer need a full stove, but need an electric cook top.

I have no idea which wire to purchase for this. I am reading the installation guide for this product and it says...

"All electric cooktops run off a single phase, three-wire
or four-wire cable, 240/208 volt, 60 hertz, AC only
electrical supply with ground"

I believe this uses the same wiring type as an 8/3. Any help/info much appreciated. thanks.

Shop Frigidaire 30-in Electric Cooktop (White) at Lowes.com
 
Sponsored Links
  #2  
Old 02-03-14, 08:03 AM
Member
Join Date: Jun 2012
Location: USA
Posts: 945
You need to look at the plate on the cooktop. It will list power requirements in amps.
 
  #3  
Old 02-03-14, 08:30 AM
ray2047's Avatar
Group Moderator
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 32,644
I looked at your link but they don't seem to list the amps. As Astuff said you may have to look on the name plate. However as future proofing I'd suggest 8-3 NM-b even if it only requires a 30 amp breaker. You can use a 30 amp breaker for now and increase to 40 if you change out to a higher amp unit in the futire.
 
  #4  
Old 02-03-14, 09:16 AM
Nashkat1's Avatar
Member
Join Date: Mar 2012
Location: USA
Posts: 8,470
From the installation instructions for a Frigidaire FFEC3005LW 30-in Electric Cooktop (White):

Electrical Requirements
Observe all governing codes and local ordinances.

1. A 3-wire or 4-wire single phase 120/240 or 120/208
Volt, 60 Hz AC only electrical supply is required on a
separate circuit fused on both sides of the line (time-
delay fuse or circuit breaker is recommended). DO
NOT fuse neutral. The fuse size must not exceed the
circuit rating of the appliance specified on the
nameplate.
From the specifications:
Minimum Circuit Required (Amps): 30A
As suggested,
Originally Posted by ray2047
as future proofing I'd suggest 8-3 NM-b even if it only requires a 30 amp breaker. You can use a 30 amp breaker for now and increase to 40 if you change out to a higher amp unit in the future.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
'