Go Back  DoItYourself.com Community Forums > Electrical, AC & DC. Electronic Equipment and Computers > Electrical - AC & DC
Reload this Page >

how to wiring single Pole Switch and 3 way switch on the Same Circuit

how to wiring single Pole Switch and 3 way switch on the Same Circuit

Reply

  #1  
Old 04-03-14, 07:28 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2013
Location: Canada
Posts: 39
Received 0 Votes on 0 Posts
how to wiring single Pole Switch and 3 way switch on the Same Circuit

Hello everyone.

Currently a have a circuit (15amp) working with one single pole switch and 3 lights. The power coming from the panel to the switch.

And now I would like to add on the same circuit 6 recessed lights with a 3 way switch.

That is possible?? How can I do that? Any diagrams ? or where I can find more information?

Thanks in advanced,
 

Last edited by Ro Pavlito; 04-03-14 at 07:46 PM.
  #2  
Old 04-03-14, 08:41 PM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 33,581
Received 13 Votes on 11 Posts
While they make combo SPST/SPDT switches for a single gang box since you need to pull the box anyway to fish new cable I'd just go back with a two gang old work box and separate switches at the existing switch location. You will need to a 3 conductor cable to the second new switch location and a 2-conductor cable from that location to the first can light. The remaining can lights will be daisy chained from the first can light.

Name:  q303266_295318_3_way_wiring_1_zpsc2644257.jpg
Views: 90829
Size:  35.6 KB
 

Last edited by ray2047; 04-03-14 at 09:16 PM.
  #3  
Old 04-04-14, 06:51 AM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2013
Location: Canada
Posts: 39
Received 0 Votes on 0 Posts
Thanks ray2047 for help me.

So To connect the remaining can lights can I use 14/2 from the second switch to the 1 light.
From L1 to L2 #14/2
From L2 to L3 #14/2
From L3 to L4 #14/2
From L4 to L5 #14/2
From L5 to L6 #14/2 and here will be the end of the circuit

That is correct?

Can I replace the second switch for a dimmer?
The circuit will be the same or it will change?

Thanks
 
  #4  
Old 04-04-14, 09:17 AM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 33,581
Received 13 Votes on 11 Posts
If it is a 15 amp circuit you can use #14. 3-way dimmer switches depending on type may need a slave and master but some will work with a regular 3-way switch and a dimmer on the other end.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: