CATV Grounding question


  #1  
Old 05-11-14, 04:52 AM
Z
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2013
Posts: 487
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
CATV Grounding question

Our CATV comes overhead. I understand that the cable company grounds the coax up at the poco transformer.

So if that is the case, is a ground block in the demarcation box on the side of the house (connected to the grounding electrode) necessary?
 
  #2  
Old 05-11-14, 05:23 AM
CasualJoe's Avatar
Member
Join Date: Jan 2010
Location: United States
Posts: 9,874
Received 185 Upvotes on 166 Posts
I'd install an intersytem grounding bridge.
 
  #3  
Old 05-11-14, 05:32 AM
Z
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2013
Posts: 487
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
I should mention I know the requirments in the new code for ISB or otherwise having all phones, tv etc grounded to the GEC. However, isn't that redundant in the case of the cable coax since its grounded at the transformer?
 
  #4  
Old 05-11-14, 05:44 AM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 13,980
Received 196 Upvotes on 172 Posts
I haven't done cable power supplies in many years, but they were never grounded at the transformer. They used a ground rod.
 
  #5  
Old 05-11-14, 11:31 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,121
Received 3,993 Upvotes on 3,584 Posts
However, isn't that redundant in the case of the cable coax since its grounded at the transformer?
Technically everything connected to the pole shares a common ground but the cable line is not directly connected to the transformer and MUST be grounded at the house end.
 
  #6  
Old 05-12-14, 06:39 AM
CasualJoe's Avatar
Member
Join Date: Jan 2010
Location: United States
Posts: 9,874
Received 185 Upvotes on 166 Posts
Technically everything connected to the pole shares a common ground but the cable line is not directly connected to the transformer and MUST be grounded at the house end.
I would agree with that 100%. I doubt any power company would allow a cable TV company to attach anything to their equipment or lines on a pole.
 
  #7  
Old 05-12-14, 10:46 AM
Z
Forum Topic Moderator
Join Date: Sep 2005
Location: USA
Posts: 6,099
Received 422 Upvotes on 375 Posts
Inter-system bonding isn't new to the NEC. Quick research shows it in the 2008 NEC (and I believe well before that too).

There are a few reasons for it. One is that it provides a level of redundancy. If there's a break in the coax shield or the neutral triplex coming from the pole, it ensures equipment grounds are always at the same potential even if something breaks.

I understand it also has to do with relatively high resistivity at very high (lightning) voltages. The 200' cable drop from the pole may have a few ohms of resistance. At tens of thousands of volts, that can mean a significant difference in potential at an appliance like your TV.

It's the same reason that any pole with equipment on it is grounded. Sure, the ground from 3 poles over should work the same... but the system is built with safety and reliability in mind.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: