Install Subpanel or upgrade service?


  #1  
Old 07-01-15, 02:23 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2005
Location: USA
Posts: 388
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Install Subpanel or upgrade service?

I have 150 amp service coming into my house.

My breaker box is full--no available breakers.

I will want to add two 240v appliances: a split system A/C and an electric water heater.

How do I know if I need to upgrade my service or if I can just add a subpanel?
 
  #2  
Old 07-01-15, 02:26 PM
S
Group Moderator
Join Date: Oct 2004
Location: WI/MN
Posts: 19,114
Received 1,262 Upvotes on 1,203 Posts
I would start by adding up the draw of the appliances you intend to have when finished as well as the total draw available through your current breakers.

In other words, start figuring out what your needs are to evaluate whether the service upgrade is needed.
 
  #3  
Old 07-01-15, 02:29 PM
I
Forum Topic Moderator
Join Date: Feb 2005
Location: Near Lansing, Michigan
Posts: 9,785
Upvotes: 0
Received 45 Upvotes on 43 Posts
You can do a "demand load calculation". Google will list many guides and calculators to do the figuring.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: