How to get 220v to other side of house.

Reply

  #1  
Old 12-31-15, 07:41 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Posts: 11
How to get 220v to other side of house.

I need to get 220v to the opposite side of my mobile home, the fuse box is 70 ft away from where i need it, My panel is full and I have no space to expand. My neighbor is an old electrician, 93 years old, and is a good electrician, he worked for 50 years. he says that years ago they used the carter system for getting 220v where they needed it economically.

If they had 2 separate 20 amp 120 v circuits nearby they would tap into both of them and have a 40 amp 240 volt circuit run to one device, He said this was common.

My wifes ex husband is an industrial electrician and admits that this will work but says its not a good idea. He can not explain why. I want to run romex, stapled safely under the trailer off two branch circuits to power one device.

Can i use the carter method? Or not.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 12-31-15, 08:03 PM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 14,589
You need to run one circuit of the appropriate ampacity and voltage for the load.

I am not familiar with the setup you described but it sounds like it violates the rule about paralleled cables.
 
  #3  
Old 12-31-15, 08:23 PM
Member
Join Date: Nov 2012
Location: USA
Posts: 3,314
Hi, that system is not legal by code,Google it and there is quite a bit of info on it.
 
  #4  
Old 12-31-15, 08:44 PM
ray2047's Avatar
Group Moderator
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 33,052
and have a 40 amp 240 volt circuit
Your house is supplied with 240 volts from a transformer with a center tapped secondary, the neutral. That neutral and one of the 240 volt legs is used for 120 volts. If you connect to both 240 volts legs, each fused for 20 amps the circuit provides 20 amps not 40 amps so even if your method wasn't dangerous and non code compliant it would only supply 20 amps. Bottom line very bad idea that won't even work.
the fuse box is 70 ft away from where i need it, My panel is full
Is it really a fuse box or is it a breaker panel? Is the panel supplied by a meter and main disconnect on a pole?
 

Last edited by ray2047; 12-31-15 at 10:28 PM.
  #5  
Old 12-31-15, 09:01 PM
CasualJoe's Avatar
Member
Join Date: Jan 2010
Location: USA
Posts: 9,385
Is this thread some type of a New Year's joke?
 
  #6  
Old 12-31-15, 09:25 PM
Member
Join Date: Mar 2010
Location: USA
Posts: 3,097
If the equipment uses 240 volts but does not have subcomponents that need 120 volts then one cable of the same kind you use for 120 volts can be used for 240 volts only. If it is a 12 gauge cable then it will carry 20 amps.

For both 120 volts and 240 volts such as many electric stoves and clothes dryers need you use one 3 condeuctor (plus ground) cable.

A 12 gauge 3 conductor cable properly connected will supply two allotments of 20 amps at 120 volts or one allotment of 20 amps at 240 volts or any combination in between. Except if you draw fewer amps at 120 volts on one side you may not draw more amps on the other side to come up to 40.
 
  #7  
Old 01-01-16, 01:11 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Posts: 11
Your house is supplied with 240 volts from a transformer with a center tapped secondary, the neutral. That neutral and one of the 240 volt legs is used for 120 volts. If you connect to both 240 volts legs, each fused for 20 amps the circuit provides 20 amps not 40 amps so even if your method wasn't dangerous and non code compliant it would only supply 20 amps. Bottom line very bad idea that won't even work.
I have been using a similar setup and it does work, but I only run one burner at a time. The dryer is ok.

Is it really a fuse box or is it a breaker panel? Is the panel supplied by a meter and main disconnect on a pole?
It is a meter and a main disconnect on the pole, it is a trailer.
 
  #8  
Old 01-01-16, 07:49 PM
Member
Join Date: Mar 2006
Location: Wet side of Washington state.
Posts: 18,399
Just because something seems to work does not mean it is okay. Plenty of people have learned that the hard way when their home turns to a pile of ashes.
 
  #9  
Old 01-01-16, 08:52 PM
ray2047's Avatar
Group Moderator
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 33,052
It is a meter and a main disconnect on the pole,
Then you have an easy fix. Disconnect the existing feed to the fuse box and install a new subpanel using the existing service from the disconnect. Then connect the stove, dryer, and fuse box to the new breaker box. Better would be to just replace the fuse box with an adequate size breaker box but the method I suggest is simpler, quicker, and probably cheaper. If the feed from the main disconnect is 100 amps use a 100 amp 12 space main lug breaker.breaker box. If 200amp use a 200 amp breaker box but I doubt it is 200a given the age. If the main disconnect is 60 amp then you are going to need a larger disconnect and feed..
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes