Is this the normal setup for an outlet


  #1  
Old 02-20-17, 12:27 PM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Is this the normal setup for an outlet

I was trying to plug in a new to me fridge in my garage but it never kicked on. The outlet had been working previously but since I tried plugging the fridge in it has not worked since. When I was trouble shooting the issue I pulled the outlet out and this is what I found.....

Name:  l1.jpg
Views: 567
Size:  32.3 KB

Name:  l2.jpg
Views: 255
Size:  31.7 KB

It didn't look right to me, but I have very little electrical experience.
 

Last edited by PJmax; 02-20-17 at 01:29 PM. Reason: added pics from link
  #2  
Old 02-20-17, 12:45 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 36,607
Upvotes: 0
Received 9 Upvotes on 8 Posts
The one problem I see with the receptacle is the wires are stabbed into the holes in the back of it. Remove the power and twist the wires back and forth while pulling them. They will extricate themselves from the holes. Then strip back 3/4" and put a shepherd's crook on the wire and place them under the screw heads. White to silver and black to gold. Stab back connections are fairly unreliable.

Once you have done that and replaced the receptacle in the box, power it up and check the receptacle for power using an inexpensive multimeter.
 
  #3  
Old 02-20-17, 01:07 PM
A
Member
Join Date: Jan 2013
Location: U.S.A.
Posts: 1,902
Received 73 Upvotes on 66 Posts
Twisting while pulling works but they're sometimes stubborn, so if you have a second hole next to the holes that the wires are in, you can press something into it to release the internal grip. A stripped piece of 14 gauge copper wire works perfect for this.
 
  #4  
Old 02-20-17, 01:24 PM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Well I don't own a multimeter, so what I did was plug in a candle warmer. When I plugged it in it did not turn on. When I was removing the stab back wires some of the wires broke inside the ports. Would that cause issues that I'm not thinking of?
 

Last edited by Kobrien92; 02-20-17 at 01:25 PM. Reason: Adding info
  #5  
Old 02-20-17, 01:30 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,100
Received 3,982 Upvotes on 3,574 Posts
It looks to me like a single white wire on the neutral/silver side and a white and two black wires on the hot/brass side.

When I look again it must be an optical delusion.

I don't believe your problem is there. I'd say it's at a receptacle before that one.

If the wire snapped off.... just strip it back and form a new hook.
 
  #6  
Old 02-20-17, 01:35 PM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Well that's no good, this is a rental home and I have no idea how they wired the place.
 
  #7  
Old 02-20-17, 01:44 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,100
Received 3,982 Upvotes on 3,574 Posts
Then you need to contact the landlord. There is a fine line with liability issues in rental units.
 
  #8  
Old 02-20-17, 02:35 PM
W
Member
Join Date: Feb 2006
Location: USA
Posts: 6,396
Received 63 Upvotes on 55 Posts
Receptacle

Could the receptacle in the photo be a back wired rather than a back stabbed?

I was trying to plug in a new to me fridge in my garage but it never kicked on
Look for a tripped GFCI receptacle upstream on the same circuit.
 
  #9  
Old 02-21-17, 08:15 AM
K
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
I checked all the GFCI receptacles and wasn't able to find anything.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: