Is An Outlet Needed?

Reply

  #1  
Old 03-12-17, 12:42 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: canada
Posts: 345
Received 0 Votes on 0 Posts
Is An Outlet Needed?

Apologies for the drawing
There are two existing outlets [ walls B and D ]
I'm installing a new outlet on wall ''A''
Wondering if a fourth outlet is needed on wall ''C''
From a practical POV I doubt an outlet anywhere under the window would have any use but Code rules
Thank youName:  img032.jpg
Views: 233
Size:  23.6 KB
 
  #2  
Old 03-12-17, 12:47 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 39,965
Received 6 Votes on 6 Posts
Any wall in excess of 2' must have a receptacle every 12'. You can get away with one in the middle or slightly offset so as not to violate the 12' rule.
 
  #3  
Old 03-12-17, 01:17 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: canada
Posts: 345
Received 0 Votes on 0 Posts
Thank you Chandler
Wall ''C'' is 10' 2'', I believe corner B C doesn't count as the closet door fully open takes away 2' off of that wall leaving 8'2''
The outlet on ''D'' is 4' from wall ''C''
4' plus 8'2'' is more than 12' therefore the need for the outlet?
 
  #4  
Old 03-12-17, 01:40 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 39,965
Received 6 Votes on 6 Posts
None of your walls are over 12' long. You don't divide them up into segments divided by doors. The 12' rule is in place so you will never use more than a 6' cord on any lamp/appliance, etc. You may want to install convenience receptacles just because it is cheaper during new construction than they are as an afterthought.
 
  #5  
Old 03-12-17, 01:43 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 60,761
Received 1,321 Votes on 1,221 Posts
The reason 12' is used is that most appliances, including table lamps, come with a 6' cord.
Code dictates that you should not be required to need an extension cord with most connections.



Larry
 
  #6  
Old 03-12-17, 03:45 PM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 15,218
Received 103 Votes on 89 Posts
Space behind the swing of a door counts in the spacing requirements. You need a receptacle within 6' of the B/C corner. You also need one within 6' of the A/D corner.
 
  #7  
Old 03-12-17, 05:48 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: canada
Posts: 345
Received 0 Votes on 0 Posts
Any issues with installing an outlet in the area above the warm air floor register?

The existing outlet on ''D'' located 7'6'' from AD ,the door is 30''
I wouldn't want to have an outlet behind the door so the wall space between this outlet and where the door swings fully open is 5' that means a second outlet on wall D would be no more than 5' away from the existing
It looks like I would end up with 5 outlets in such small room
Correct?
 
  #8  
Old 03-12-17, 06:26 PM
P
Member
Join Date: Feb 2016
Location: United States, Virginia
Posts: 1,512
Received 124 Votes on 98 Posts
All you need is to add one on wall C somewhat to the center.

Edit: Oh, I see you're saying the outlet on wall D is further than 6ft from the corner at the door. Are you having an inspection that is making you worry about this?
 
  #9  
Old 03-12-17, 07:48 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: canada
Posts: 345
Received 0 Votes on 0 Posts
I'm rewiring my 3 bedrooms house built in 1958 a bit at the time
All three bedrooms plus one light and two other outlets [ 12 devices] were running off a 15 AMPS fuse while a plug in the basement was dedicated to the washing machine alone and nothing else
Just finish the MB added 3 new outlets and a closet light
That fuse with the washing machine came in handy to run the new feed to the MB temporarily until the new panel is installed with the proper arc-fault brakers
And yes eventually there will be an inspection
 
  #10  
Old 03-12-17, 08:24 PM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 15,218
Received 103 Votes on 89 Posts
No issue above the register.

You do not need to be the full 6' out of the corner. You can place it anywhere in the 6'. Thereafter, no more than 12 foot between on an unbroken wallspace.

https://www.google.com/search?q=rece...zC0XdR74jksLM:

https://www.google.com/search?q=rece...w=1920&bih=950
 
  #11  
Old 03-12-17, 09:14 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: canada
Posts: 345
Received 0 Votes on 0 Posts
Thank you for the links they are easy to understand
I apologise I should have said from the beginning I'm located in Ontario Canada and Ontario Code
Rule 26-712[c] says do not count spaces occupied by:
1 Doorways and the area occupied by the door when fully open
2 Windows The space occupied by windows that extend to the floor
3 Fireplaces
4 Permanent fixed installations
If I'm interpreting this Ontario rule correctly the new outlet on A is withing 12' of outlet D [ not counting the door space] and a total of 4 outlets is all that is needed
 
  #12  
Old 03-13-17, 04:19 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 39,965
Received 6 Votes on 6 Posts
You may want to do some serious work on your profile, since it says you live in NY. It will definitely hinder us from giving you good answers to your questions.
 
  #13  
Old 03-13-17, 07:46 PM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: canada
Posts: 345
Received 0 Votes on 0 Posts
Have no idea why NY was there.
Interesting how the NEC and the Ontario Code count wall space differently
 
  #14  
Old 03-13-17, 08:53 PM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 15,218
Received 103 Votes on 89 Posts
My answers and graphics are based on the NEC, not the CEC.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: