240v Electric Baseboard heaters each with a Thermostat

Reply

  #1  
Old 07-07-17, 10:54 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: USA
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
240v Electric Baseboard heaters each with a Thermostat

Hi everyone,
I wasn't sure if this should go here or in the heating sub-forum. I have to add some heat to my second floor bedrooms before our house goes on the market. The 2nd floor actually heats quite well with our pellet stove from the main floor, but alas, the banks won't like it.

So my solution is to install 3 750w 240v heaters, 1 for each bedroom. Each will have a heater mounted thermostat. I want to be sure my setup sounds ok, my plan is to run a 12/2 wire from my main panel to a subpanel upstairs that will contain a breaker for each heater. Then of course I'll wire 12/2 to each heater from the subpanel. This sounds like the best/easiest way to wire it. I considered running to a J-box and splitting to the heaters but I think the sub-panel is safer and a better option. Anything else I should consider? If I did the math right, 12/2 should cover it no problem and I can use a 20 amp 2 pole breaker at the main panel with 10 or 15 amp breakers in the sub panel for each heater.
 
  #2  
Old 07-07-17, 10:40 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 60,886
Received 1,342 Votes on 1,240 Posts
750 watts @ 240v is only a little over 3A per heater.

Run one #12 cable to a junction box and then a #12 cable from the junction box to each heater. Use a 2P20A breaker in the main panel. A sub panel is not needed or required for what you are doing.
 
  #3  
Old 07-08-17, 04:37 AM
P
Group Moderator
Join Date: Mar 2003
Location: NC, USA
Posts: 24,452
Received 751 Votes on 690 Posts
Make sure you read and follow the instructions when installing the thermostats. Their configuration and wire coloring is different than you would expect so it's easy to wire them incorrectly if you don't follow the instructions.
 
  #4  
Old 07-12-17, 10:11 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: USA
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
Ok, so that was my original thought but somebody suggested I shouldn't split them at a J-box. I kind of didn't think I needed the subpanel either, thanks for confirming.

OH, and should the J-box be accessible? Like I should mount it and put a cover on it, or can it be in the wall? I have a spot where I could do either, just not sure what's required or what the preference might be.
 

Last edited by Jeepfreak81; 07-12-17 at 10:51 AM.
  #5  
Old 07-12-17, 10:56 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 60,886
Received 1,342 Votes on 1,240 Posts
Any junction box needs to be accessible..... so inside the wall is not acceptable.
 
  #6  
Old 07-14-17, 10:22 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: USA
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
Ok, that's what I was thinking, I already decided where it's going anyway and it will be perfectly accessible, now to figure out my box fill :-) Thanks for the help
 
  #7  
Old 07-14-17, 10:49 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 60,886
Received 1,342 Votes on 1,240 Posts
A deep 4" square (1900) box would work well.
 
  #8  
Old 07-17-17, 10:43 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2017
Location: USA
Posts: 9
Received 0 Votes on 0 Posts
That's exactly the size box I used. Got the heaters mounted and all wire run on saturday. Just need to connect to my panel and wire the thermostats. Went pretty smoothly considering. Thanks for the help!!
 
  #9  
Old 07-17-17, 10:55 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 60,886
Received 1,342 Votes on 1,240 Posts
Good job. Thanks for letting us know how it went.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: