After installation, smoke alarm goes off when AC power is restored

Reply

  #1  
Old 07-17-13, 05:48 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2013
Location: United States
Posts: 1
Received 0 Votes on 0 Posts
After installation, smoke alarm goes off when AC power is restored

Hello,

I bought 5 Kidde i12080 smoke alarms to replace 5 old Firex FXW-R in my house. In order to install the first one, I turned off the circuit breaker dedicated for all smoke alarms and installed one i12080 (connecting the three wires: black, white and red). As per the FXW-R's manual, the red wire is to interconnect the alarms in the house.

I decided to test only the one alarm I had just installed (4 FXW-R are still in place), and when I turned the circuit breaker on, the i12080 went off beeping like smoke had been detected, non-stop . I turned the breaker off and the alarm still beeped for 5 more times and during that time the light on the alarm was also on (steady).

My guess is that I should have replaced all alarms at the same time, given I have one i12080 connected to 4 FXW-R, via the red wire, but this is just as guess as to why the alarm went off when the breaker was on. I believe that the alarm shouldn't have made any noises when AC power was on.

Please advise. Thanks!
 
Sponsored Links
  #2  
Old 07-17-13, 07:23 AM
Forum Topic Moderator
Join Date: Jun 2000
Location: Gainesville, FL, USA
Posts: 16,167
Received 25 Votes on 24 Posts
On a guess: the Kidde and Firex models don't use the same interconnect protocol, which is one of the reasons that when you aren't replacing like with like, you largely have to replace all of the interconnected smoke alarms.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: