Interlogix NX8v2 Control Panel - Fire Zone Alarming Nonstop After Factory Reset


  #1  
Old 06-14-24, 06:21 AM
B
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2024
Posts: 3
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Interlogix NX8v2 Control Panel - Fire Zone Alarming Nonstop After Factory Reset

This past Friday, we purchased a new NX-148E keypad for our second building, as the original keypad's display has been garbled/corrupted and hard to read for the past few years, but has recently gotten even worse.
However, due to my inexperience with the alarm system, and misreading the quick start guide, I entered the factory reset code instead of the keypad reset code, which wiped out all of the settings for our entire alarm system.

I have spent the past few days re-programming the system and getting all of our zones re-entered, and we have successfully re-registered the panel with the central station.
However, whenever I try to assign zone 8 as a fire zone using location 25, segment 8, the system immediately goes into a fire alarm condition after exiting the programming menu.
I have disconnected the two smoke alarm wires coming into the panel and measured their resistance to be 691 Ohms (my multimeter with auto range enabled actually displayed 0.691K, which I'm assuming just means 691 Ohms), which is close to the recommended 680 Ohms for 2-wire smoke detectors.

Interestingly enough, if I go to zone type 8's characteristic select at location 125, segment 1 and clear the fire zone bit, then exit the programming menu, the panel no longer constantly raises an alarm, and reports the zone as faulted.
If I then return to location 125, segment 4 and enable bit #2 (end of line resistor defeat), the zone no longer reports as faulted.
This is what I have done in the meantime to prevent the alarm from going off nonstop, and so that management can lock the building up at the end of the day without having to bypass zone 8.
Is there some other setting that I need to configure in order to get our previously working smoke detectors to stop falsely tripping the fire alarm?


Some more information about our setup:
Our control panel is an NX8, version 2 (not an NX8-E as far as I can tell).
No wiring changes have been made to any of the zones since before the control panel was factory reset, and so I can safely rule out any simple wiring issues being the culprit.
Zone doubling is enabled, and the two different value resistors are being used for zones 1-8 and 9-16.
Since zone 8 is supposed to be the fire zone, zone doubling should be disabled for that terminal, and hence zone 16 cannot be used (and was never wired in).
Our second building is connected to the NX8 panel in the main building via an NX-216E network expander.
Our two keypads are both the NX-148E LCD keypad.
We are not having any issues with any of our other zones, not even the fire zone (20) in the second building, which is passing through the network expander.

Any help would be greatly appreciated!
Thank you,

-BrianR.

P.S. I was referred to this forum by ChosunOne from the maker.pro forum. If I've posted in the wrong place, please let me know!
 
  #2  
Old 06-14-24, 02:23 PM
M
Forum Topic Moderator
Join Date: Jun 2000
Location: Gainesville, FL, USA
Posts: 15,631
Received 322 Upvotes on 297 Posts
Did you go to location 37 segment 6 and turn ON option 1? That's what makes 2-wire smokes work on zone 8.
 
BrianR voted this post useful.
  #3  
Old 06-14-24, 03:01 PM
B
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2024
Posts: 3
Received 0 Upvotes on 0 Posts
I had no idea such an option existed!
I'll go try that first thing on Monday as soon as I finish calling in and setting our panel into test mode with the central station.
I'll be sure to let you know what I find, thanks!
 
  #4  
Old 06-14-24, 03:15 PM
M
Forum Topic Moderator
Join Date: Jun 2000
Location: Gainesville, FL, USA
Posts: 15,631
Received 322 Upvotes on 297 Posts
It's referred to in the wiring diagram on the enclosure door, and in the manual:
http://www.alarmhow.net/manuals/UTC/...%20Rev%20F.pdf
 
BrianR voted this post useful.
  #5  
Old 06-17-24, 07:05 PM
B
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2024
Posts: 3
Received 0 Upvotes on 0 Posts
This ended up being what I was missing!
I was successfully able to set zone 8's characteristic setting back to type 8 and exit the programming menu without the fire alarm going off.
Thank you so much for your assistance, I really appreciate it!
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: