Viking range top burner sparkers not working

Reply

  #1  
Old 05-22-14, 10:41 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2014
Location: United States
Posts: 1
Upvotes: 0
Received 0 Votes on 0 Posts
Viking range top burner sparkers not working

I have a Viking Gas range...VGIC365-4GSS, sparkers for top burners quit working.Replaced the spark module PA020047, but still not working...UNLESS I manually light the left front burner, then....all other burners will spark and ignite, if I leave the left front burn. Any ideas? Thanks, UALjoe
 
Sponsored Links
  #2  
Old 05-24-14, 09:11 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 51,892
Received 257 Votes on 242 Posts
Viking is not my specialty but knowing how those Re-Ign spark modules work.... it is important that the gas valve(1-4) numbering and the igniters(1-4) numbering be in the proper location and order.
 
  #3  
Old 05-24-14, 10:21 AM
Sharp Advice's Avatar
Admin Emeritus
Join Date: Feb 1998
Location: The Shake and Bake State USA
Posts: 10,440
Upvotes: 0
Received 5 Votes on 4 Posts
Hello UALjoe. Welcome to my Gas Appliances topic & our Do-It-Yourself Web Site.

Hum mm. Unusual type problem.

Might try this. Based upon the fact that the manually lighted burner works. Causing the others then to work. Might be the flames heat on the sparker changing electrical resistance causing the others to work. How sparker's know when to shut off. Stop sparking.

Remove any two sparker switches. Switch them onto the other valve stems. Reconnect wires. Advise the results. Same for what PJ suggested. Might be incorrect wiring connections???

Be sure the electrical power to the appliance is turned off, before attempting any repairs or services. Always check for gas leaks whenever moving the appliance and/or a service or repair includes any connection of a gas part.

Kindly Use the reply button to add additional information requested or questions. Using the reply button keeps or moves the topic back up to the top of the list automatically and keeps all communications on this subject in this thread.
 
  #4  
Old 01-30-15, 04:28 AM
Member
Join Date: Jan 2015
Location: United States
Posts: 1
Upvotes: 0
Received 0 Votes on 0 Posts
Viking VGRT5366BSS - Clicking,no spark, but all burnersworks after manual lighti

Viking 6 burner gas range top. Spark Module is PA020048. Very similar if not same issue. I tested unit after reading thread below. In my case, I hear a faint clicking that sounds like its coming from under unit. but no burners will ignite. If I manually ignite front right burner, the rear right burner ignites. and I can turn off front right and it will reignite, but not other burners will ignite. I then manually ignited the other front two burners (middle and left) and corresponding rear burners then ignited as corresponding knobs were turned. I then proceeded to test turning burners on and off in various patterns, all turning on with no issue. Important/interesting to note that once burners were lit and working as expected the CLICKING SOUND was much louder and appeared to be coming from each corresponding burner.


While typing this, (approx 5 mins) I just went back to range and tested burners. 1 of 6 worked as expected. I did get a LOUD CLICK on each but noticed the clicks then became faint again.

Thoughts?

Shawn


the spark mo
 
  #5  
Old 01-30-15, 10:25 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 51,892
Received 257 Votes on 242 Posts
Welcome to the forums.


Change the module. If isn't the problem you'll have a spare which you'll need eventually anyway.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: