ignition lockout

Reply

  #1  
Old 11-21-02, 04:41 PM
Mark Kristl
Visiting Guest
Posts: n/a
ignition lockout

i have a weil mclain oil boiler with tankless htr. It has a beckett afg gun w a honeywell tripple aquastat-relay l8124a ,r4184d 1027 ignitor. when stat calls for heat ,the relay activates but i get no burn. This happens at night or when i am gone. i reset the lockout overide and it worked for two days then died again. Two months ago i cleaned the boiler and gun replaced the nozzle and spin on filter and set electrodes with a beckett gauge. The parts guy said to check the transformer. It sparks across the spring terminals but shows a colored spark. Do i have a bad transformer or ignitor or .....? Thanks Mark K.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 11-21-02, 05:21 PM
fjrachel
Visiting Guest
Posts: n/a
Look for a nice clean bluish arc across the ignition transformer. You also may have a bit of water in your oil. Ck electrode porcelains for cracks. Re-do electrode adjustment. Did you replace pump screen with the filter? Is the pump psi low?
 
  #3  
Old 11-21-02, 05:33 PM
Mark Kristl
Visiting Guest
Posts: n/a
how would you know if you had water/ Should i ad something like dry gas for a car? The filter was a spin on like a car oil filter so.. is there another screen somewhere . Oil pressure value should be about 100 psi i assume thanks mark k.
 
  #4  
Old 11-21-02, 06:24 PM
Member
Join Date: Nov 2002
Location: Massachusetts
Posts: 1,819
Received 0 Votes on 0 Posts
heat problem

Sounds like a Garber filter, they good. I think the problem is with the cad cell relay. Check it and its alignment. test it. in darkness=>25Kohms. Resistance should be =<800ohms in the presence of flame/light. Test it with an ohm meter. Remove both yellow wires and install a 1500 ohm resistor on terminals F, F . Unit should not start. Remove one side and retest again, it should start and lock out after a timed cycle of 15-45 seconds depending on the primary control. After 5 minutes reset the control and after it starts connect the loose terminal, and the burner shuld continue to run beyond the timed control. try measuring the resistance during fire to see if it is =<800 ohms.You may have to spray paint the blast tube silver on the inside to get enough light for it to sence flame.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: