furnace doesn't light sonetimes and blows cold air


  #1  
Old 02-17-13, 08:32 AM
L
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2013
Location: usa
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
furnace doesn't light sonetimes and blows cold air

My furnace will turn on go though the exhaust cycle and skip the ignition step then blows cold air the light flashes and indicates flame no call for heat. I can turn the breaker off and back on and the furnace will light and heat but after it shuts off and is turned on again by the thermostat it repeats the flame no call for heat can any help
 
  #2  
Old 02-17-13, 10:09 AM
Houston204's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 7,575
Received 52 Likes on 47 Posts
This is usually caused by a faulty circuit board.
What is the make and model of this furnace?
 
  #3  
Old 02-17-13, 10:13 AM
hvactechfw's Avatar
Member
Join Date: Jan 2011
Posts: 6,244
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
Your problem sounds like a control board issue. Hard to tell though with your vague information. With the furnace in standby, turn up the temp at the thermostat and while sitting in front of the furnace give us an accurate description of the sequence of events that happen. You may have to do this a few times to get the sequence in order.
 
  #4  
Old 02-17-13, 10:29 AM
L
Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2013
Location: usa
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Exhaust cycle and and ignightior coil come on then gas and ignightior turn on after 10 sec. Once it heats up blower turns on. Sometimes it skips the gas and ignightior step and goes straight to blower I have to reset the furnace
 
  #5  
Old 02-17-13, 05:16 PM
SeattlePioneer's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Jul 2007
Location: Seattle, Wa
Posts: 5,499
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
>



I'm translating this to what I think it means:

1. You turn up the thermostat

2. The inducer motor, a small electric motor usually above the burners, turns on and comes up to speed

3. The hot surface ignitor is energized, heats up and starts to glow


Is that right so far? If not, corect any errors.


From that point you need to try again to describe what is happening. IN SEQUENCE and IN DETAIL.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: