Furnace blower motor starts but then starts clicking and eventually stops

Reply

  #1  
Old 02-16-19, 09:00 AM
M
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2006
Location: USA
Posts: 5
Received 0 Votes on 0 Posts
Furnace blower motor starts but then starts clicking and eventually stops

I have a Bryant furnace with a multi-speed blower. Yesterday I just replaced the capacitor and confirmed it is still working. The furnace turns on fine and the blower motor starts up when expected. About 5 minutes in you begin to hear a small clicking noise from the motor which then slowly gets louder and louder. About 2-3 minutes later the buzzing gets really loud and the motor slowly stops turning and its just buzzing. The furnace then shuts itself off. Unfortunately I can't seem to get an amp meter in anywhere to test the draw but the issue is consistent. There is no buzzing from the relay on the circuit board and the fan has not yet changed over from high heat to low heat. Is the motor bad or is there something in the circuit board that is bad? Its hard to test since the circuit board is in the compartment that the blower is in. Thanks
 
Sponsored Links
  #2  
Old 02-16-19, 11:33 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 59,772
Received 1,189 Votes on 1,100 Posts
You would need to open the blower door, hold or tape the switch in and check the voltage to the blower motor. From your description.... the motor has bad bearings and needs to be replaced.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: