switch 3 timer with 5 wires into 4 wire box

Reply

  #1  
Old 06-09-13, 08:35 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2013
Location: USA
Posts: 2
Received 0 Votes on 0 Posts
switch 3 timer with 5 wires into 4 wire box

I am trying to install a 3 switch wall timer. The timer has 5 wires -
black
white
red
blue
green

My wall only have 4 wires -
black
white
red
green

Which wire do should connect to which?

Thanks,
Jay
 
Sponsored Links
  #2  
Old 06-09-13, 09:05 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 54,685
Received 521 Votes on 491 Posts
Welcome to the forums.

Is that one of the new GE timers ? Which model number ?

The GE timer comes with an instruction sheet that needs to be followed as it depends how your three way circuit is wired. You may have to also go to the other switch and make wiring changes there.
 
  #3  
Old 06-10-13, 09:00 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2013
Location: USA
Posts: 2
Received 0 Votes on 0 Posts
Yes, it is a GE SunSmart Digital Timer model 15312. The instructions for a 3 way only show hooking up 5 wires to 5 wires. For a single pole it shows excluding the red wire. I tried that too but it did not work.
 
  #4  
Old 06-11-13, 09:03 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 54,685
Received 521 Votes on 491 Posts
My wall only have 4 wires -
black
white
red
green
These new generation timers are designed to work in the circuit, at the location, where you need to have both power in and light out.

If all you have in that junction box are the colors listed (and nothing else) then that timer will not work for you. You would need four wires and you only have three. Green/ground is not counted.

You may have to put the timer at the other end of the circuit.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: