Use recessed light wiring for range hood?


  #1  
Old 08-09-15, 07:25 PM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Use recessed light wiring for range hood?

Pardon the electrically ignorant person here...

Want to install a under cabinet (in this case an under soffit) range hood. There is a single canned recessed light in the location now. I've removed the light so now can I use the light's wiring for the range hood?

- There is 1 black and 1 white wire. The black wire connects to a small rectangular piece of metal that was attached to top of can. It then continued to the light socket. I do not see a ground wire.
- On the same circuit is another recessed light over sink and an outlet under the sink for garbage disposal.
- Range hood specs are 15amp/40 watts.

Any help/advice is greatly appreciated.
 
  #2  
Old 08-09-15, 07:29 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 36,607
Upvotes: 0
Received 11 Upvotes on 10 Posts
Welcome to the forums! The lights are controlled by a wall switch, and I am sure you don't want the range hood controlled likewise. The wiring in the soffit cannot be connected without a junction box and that junction box must remain accessible but covered. So, probably not.
 
  #3  
Old 08-09-15, 07:39 PM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 29,711
Upvotes: 0
Received 15 Upvotes on 13 Posts
The black wire connects to a small rectangular piece of metal that was attached to top of can.
Please post a picture. http://www.doityourself.com/forum/li...rt-images.html
I do not see a ground wire.
Is this an armored cable?

Name:  111ecmCBfig1.jpg
Views: 965
Size:  19.1 KB

Depending on the wiring at the switch we may be able to make this feed a constant but we need to know all the wiring and connections at the switch.
 
  #4  
Old 08-09-15, 08:54 PM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Name:  image.jpg
Views: 1726
Size:  26.6 KB

Yes, it does look like the armored cable photo you posted.
 
  #5  
Old 08-09-15, 09:03 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,993
Received 4,154 Upvotes on 3,730 Posts
No... that is the wiring between the can and its junction box. Reach up into the ceiling, following that metallic cable, and you'll see the junction box.
 
  #6  
Old 08-09-15, 10:08 PM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Ah, I see. Here is pic from inside junction, this help?
Name:  image.jpg
Views: 1598
Size:  40.1 KB
 
  #7  
Old 08-09-15, 10:41 PM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 29,711
Upvotes: 0
Received 15 Upvotes on 13 Posts
The cable on your left will be used for the new exhaust hood. The cable on the right will be capped off.

Name:  image.jpg
Views: 1763
Size:  43.0 KB
 
  #8  
Old 08-10-15, 05:51 AM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Wow, that's about as clear as it gets. Thank you!
There is a ground screw on the exhaust hood, do I need to extend the ground wire out of the junction and hook it up?
 
  #9  
Old 08-10-15, 08:05 AM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 29,711
Upvotes: 0
Received 15 Upvotes on 13 Posts
There is a ground screw on the exhaust hood, do I need to extend the ground wire out of the junction and hook it up?
Yes.

My previous reply was bare basics of what not how. First just to be sure disconnect the cable on the left and using a multimeter verify black to white is 120 volts. Verify the cable on the right is 0 volts.

Assuming everything is as I described. I'd check the switch for the light next. It should have a black and white on it. I'd abandon that cable by pushing it out of the boxes on both ends then remove the switch.

Connecting the left cable to the exhaust hood will depend on if the left cable is long enough to reach the exhaust hood junction box. You can't just splice and cover up the splice so it is not assessable.
 
  #10  
Old 08-10-15, 08:28 AM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Thank you Ray for all your help.
 
  #11  
Old 08-10-15, 10:09 PM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
You were correct, left cable has 120 volts black to white. Cable on right is 0 volts.

The switch is a black and white along with a ground that wasn't hooked up.
This might be a stupid question but when I abandon the cable do I push out of switch box and junction box then cap and leave it or pull the whole thing out?

Thankfully there is plenty of slack in the left cable, below is pic of what I'm left with, pretty straightforward from here it seems??
Name:  image.jpg
Views: 2144
Size:  22.9 KB
 
  #12  
Old 08-11-15, 04:28 AM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 36,607
Upvotes: 0
Received 11 Upvotes on 10 Posts
Now you are back to post #2.

that junction box must remain accessible but covered.
 
  #13  
Old 08-11-15, 05:29 AM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 29,711
Upvotes: 0
Received 15 Upvotes on 13 Posts
when I abandon the cable do I push out of switch box and junction box then cap and leave it or pull the whole thing out?
It's stapled to the studs in all likelihood so you can't pull it out. No wire nuts. Cut as short as possible and shove out of the box on the switch end. The junction box where the light was can be covered by the exhaust hood if there are no longer any live connections in it.
 
  #14  
Old 08-12-15, 07:49 PM
D
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Worked perfectly. Can I also remove the switch box from wall (after taping and labeling cable as abandoned) and then drywall over the hole since there's no longer any live connections or a box?
 
  #15  
Old 08-13-15, 04:18 AM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 36,607
Upvotes: 0
Received 11 Upvotes on 10 Posts
If you are going to abandon the wiring, cut it as far back in the box as possible on both ends so as to prevent their future use, then cover it up. If the wiring still contains power, then, no you can't cover the switch box with sheetrock. It must be left exposed and accessible.
 
  #16  
Old 08-13-15, 04:30 AM
ray2047's Avatar
Member
Join Date: Mar 2006
Location: USA
Posts: 29,711
Upvotes: 0
Received 15 Upvotes on 13 Posts
Can I also remove the switch box from wall (after taping and labeling cable as abandoned)
Yes, but no reason to tape or label so long as you cut off as much as possible on both ends so it can never be used again.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: