Recessed Lighting


  #1  
Old 03-04-23, 07:06 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Recessed Lighting

Ok here is the scope, I am in the phase of a remodel of my Washroom. New overhead sheetrock & all so adding my "new construction" recessed lighting "can" lighting fixture is what I am using for my application. So brings my question & which is debatable & is the reason I'd like to get some takes on this.

So I am planning to run a new 12/2 or possibly 14/2 from the panel up into the attic, & place it into a junction box and start the downstream there from the split in the junction box straight to the light switch & then on to the ceiling to start the power to the light fixtures. Now, most say from panel to switch & out to the fixtures. But the reason I want the main upstream power source from the panel to a junction box is so I can tie into that same source for the bathroom at a later date.

So thoughts or any new suggestions?

Why am I not using the existing power source for the lighting well the wiring is being redone for the washroom & bathroom is next.
 
  #2  
Old 03-05-23, 06:24 AM
Tolyn Ironhand's Avatar
Group Moderator
Join Date: Nov 2007
Location: United States
Posts: 14,338
Received 878 Upvotes on 741 Posts
There is nothing wrong with your plan. Make sure that whatever wire size you run should be used for the rest of the circuit. IE: If you run 12/2 to the junction box you will need to use 12/2 for everything else.

When you install the junction box, make sure to install it in a place that will remain accessible and not buried in insulation. Also, use a big enough box for all the wires that will be installed. I would recommend at least a deep 4x4 box.

As another option, you could run a 12/3 or 14/3 cable up to the attic junction box which will give you 2 - 120 volt circuits. This is a multiwire circuit. You just have to make sure to connect the two hots to opposite phases/legs in the panel and connect the two breakers using a handle tie.
 
  #3  
Old 03-05-23, 03:35 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Yeah, I got a 4x4 deep junction box w/ a face plate. I will be seating it above the insulation for future access to run additional lights. The next thing is going to be wire type I know both will work out fine, 12/2 or 14/2 just as long as I have a 15amp circuit at the start of the upstream at the panel.

So my question is I am going to be running 12 lights total from this power source only. So I am assuming either will work the 14 gauge will be easier to work w/ than the 12 gauge wire, so thoughts should I use 14 or 12? I know not mixing the wires at the junction is not something you wanna do.
 
  #4  
Old 03-05-23, 06:11 PM
Tolyn Ironhand's Avatar
Group Moderator
Join Date: Nov 2007
Location: United States
Posts: 14,338
Received 878 Upvotes on 741 Posts
Personally, I would use #14. In residential work, I find #14 easier to work with even if I have to run more circuits.
As mentioned, running a 14/3 will give you two 15 amp circuits for now and future use.
 
  #5  
Old 03-07-23, 03:21 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Thanks, Tolyn for all your advice on my ideas. Yeah, a 14 gauge wire is ideal I believe as well for this application easier to string & work w/ at the junction box. Just as a reference the 14/2 wire 12 recessed lightings will not exceed the maximum wattage on the 15amp, which if am not mistaken 15 amps can provide up to 1,800 Watts, & the can lights of the 12 only around 9 Watts each so I should be well within the range needed w/o exceeding.

Again thanks for your advice it has been much appreciated!
 
  #6  
Old 03-09-23, 10:15 AM
Z
Forum Topic Moderator
Join Date: Sep 2005
Location: USA
Posts: 6,099
Received 422 Upvotes on 375 Posts
You got great info and sound like you're on the right track.

One final comment just to be sure you don't miss. 14ga on a 15A breaker is perfect for lighting. But your bathroom also requires a dedicated 20A circuit on 12ga wire for at least one receptacle. I'm not exactly sure your definition of bathroom vs washroom, but basically if there's a sink, there needs to be a GFI protected receptacle on a 20A circuit at that countertop.

In some cases, that circuit can be shared with other bathrooms, but most will install a separate 20A circuit for each bathroom.
 
  #7  
Old 03-10-23, 07:09 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Hello, @Zorfdt Thanks for the info, when I mentioned the lights for the washroom the same power source will feed the bathroom lighting as well just a dedicated 15Amp circuit to control just those. I already have 2 dedicated GFCI 20amp 12/2 wiring for outlets in the bathroom.

The mention of 14/2 wiring is just for the overhead lighting only for those two rooms.
 
  #8  
Old 06-01-23, 07:57 AM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Update

Just want to update you on this & get some advice or suggestions, I just recently installed my recessed lighting this morning & I am seeming to have had an issue from the moment I turned the switch on. It seems the lights have a small flicking very faint.

Has anyone had this issue & what were the solutions, I am leaning towards those "quick connects" those may not allow the wire to seat properly.

Any thoughts?
 
  #9  
Old 06-01-23, 11:38 AM
2
Member
Join Date: Jan 2014
Location: USA near Boston, MA
Posts: 2,281
Received 390 Upvotes on 339 Posts
Are you using LED fixtures? Is there a dimmer or smart switch involved?
 
  #10  
Old 06-01-23, 01:28 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
No, not currently. I got those GE Revea LED bulbs for recessed can lights, link below to lowes where I purchased these ->

https://www.lowes.com/pd/Halo-New-Co...6-5-in/3241080

Please forgive me if I was unable to link to these can lights - & the switch at the moment is just a standard toggle switch. Will be updated to a smart switch soon.
 
  #11  
Old 06-05-23, 09:40 AM
Z
Forum Topic Moderator
Join Date: Sep 2005
Location: USA
Posts: 6,099
Received 422 Upvotes on 375 Posts
If you're seeing just faint flickering, I'd start by trying another bulb. Usually GE provides decent quality LED bulbs, but there's always the possibility of a bad batch.

If it was actually flickering on/off/on, I'd lean towards a connection issue... but faint flickering is usually something internally wrong with the LED bulb.
 
  #12  
Old 06-05-23, 03:23 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Well, I have an update on this, but to clarify things, there is no "ON/OFF/ON" type scenario if you would just watch into the room you will see some shuttering/flicking type movement on the bulbs very hard to explain. That being said, I checked connections back to the junction box down to the switch out to the recessed lighting all connections are secure & all new wiring so no old wiring.

Anyways, now it seems it went away & now it randomly comes & goes, so I have bought a new set of bulbs I'll update you on this once installed.
 
  #13  
Old 07-05-23, 05:13 PM
J
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Location: US
Posts: 57
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Well, I got some updates. It seems the lights do not pulsate/flicker during normal use after changing LED bulbs so anyways wife put some clothes in the new washer and once the washer started the agitating part all 4 of my recessed lighting started to pulsate/flickering, I went into my living room and turned on ceiling fan lighting & those bulbs started to pulsate/flicker. But my kitchen and bedroom bulbs didn't do it, but I do have different LED bulbs there maybe not as sensitive as the others. But what is weird is once the agitating slows down and isn't pulling much power the pulsating/flicker stops & when it kicks back up it starts again, but once the agitating is finished it stops. and doesn't start back, & when the dryer is on, everything is great no issues.

NOTE: The washer is on a dedicated breaker on 20amp 12/2 wiring.

So, here is what I am thinking next, I may check my neutral bar in the panel to make sure all neutral and grounds are tight but I am pretty sure they are. So next would be to check the voltage at the main conductors for any voltage drop during washer running.

So here is my questions, on the above ideas to try, Does anyone have any suggestions, or has anyone else experienced such issues and what was the resolution to the issue?
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: