Welcome to the DoItYourself Forums!

To post questions, help other DIYers and reduce advertising (like the one on your left), join our DIY community. It's free!

Mercury outboard 9.8hp


milesmaxwellfis's Avatar
Member

Join Date: Jun 2009
Posts: 2

06-09-09, 02:09 PM   #1  
Mercury outboard 9.8hp

Just got a 9.8 hp Mercury outboard.
The cooling stream from the head has hot air in a strong pressure, water comes out sporadically though.
Originally there was no water . We inserted a thin wire and the strong pressure of air started.
Could it be that there is sediment in there and the water will stream stronger when in the water. So far I have only run the motor in a can filled with water.(could that be why?) the prior owner has not changed the water pump in a couple of years- he doesnt know when the last time it was changed.
Is there a thermostat on this motor? What is the impeller as compared to the water pump?

 
Sponsored Links
goldstar's Avatar
Forum Topic Moderator

Join Date: Oct 2002
Posts: 4,286
OH

06-09-09, 04:34 PM   #2  
Did you have a deep enough bucket so that the water at least covered the horizontal plaining fin. The water intake is just below the front of the fin. Also, don't put it in gear because it will cavitate and not be able to pull in water. The impeller is thye water pump.


Woody


You can trust your car - and a whole lot more - to the man who wears a star.

 
milesmaxwellfis's Avatar
Member

Join Date: Jun 2009
Posts: 2

06-09-09, 11:18 PM   #3  
9.8 merc

Posted By: goldstar Did you have a deep enough bucket so that the water at least covered the horizontal plaining fin. The water intake is just below the front of the fin. Also, don't put it in gear because it will cavitate and not be able to pull in water. The impeller is thye water pump.
It was in garbage can. I will try again with ears on a hose to see if any better or maybe even put in water - or jus be safe and take to service to have checked out to be safe..
Thanks...

 
Search this Thread