Boat Speedometer Ceased Functioning

Reply

  #1  
Old 06-26-09, 09:26 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2009
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 1
Boat Speedometer Ceased Functioning

Recently purchased a used Sea Hunt that had been sporadically used and garage kept. On one of the first runs out, the speedometer was registering fine and after about 10 minutes it ceased to function and speed went to 0. I suspect the pitot may be plugged, but am not sure. Any advice on how to troubleshoot and possible causes?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 06-26-09, 12:28 PM
Member
Join Date: May 2009
Posts: 11
Originally Posted by Texas Mark View Post
Recently purchased a used Sea Hunt that had been sporadically used and garage kept. On one of the first runs out, the speedometer was registering fine and after about 10 minutes it ceased to function and speed went to 0. I suspect the pitot may be plugged, but am not sure. Any advice on how to troubleshoot and possible causes?
i disconnect at speedometer end - should get stream of water out -if not the fault blockage is further back - disconnect pipe at engine - stream now ?

based on results you should be able to determine where fault is. I have success by blowing backwards with compressed air to clear - hope this helps

Stephen
 
  #3  
Old 06-26-09, 02:28 PM
chandler's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Dec 2005
Location: USA
Posts: 39,968
Or do as I did, sit there wondering why I had a very small leak along my right gunwale. A rat had chewed through the pitot tubing and it was dripping causing erratic speedometer readings. Double barb connector fixed it right up.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes