engine runs half speed

Reply

  #1  
Old 05-09-03, 11:53 AM
TomL
Visiting Guest
Posts: n/a
engine runs half speed

Glad to find this board. Hope someone can help. I have a sears leaf blower that just seemed to start laboring while running and eventually slowing to half speed and stalls when returning to idle. I first thought that maybe the oil with the gas had seperated and the engine was running hot and seizing. I do not believe that is the case because now it will start OK but just runs at half speed and stalls at idles even when cold. I have checked all of the obvious: fuel lines, new spark plug and carb mix adjustment with no luck. Hope someone can help, Thanks.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 05-09-03, 12:35 PM
Joe_F
Visiting Guest
Posts: n/a
Sounds like a gummed up carburetor to me. Was old fuel/oil left in it at one time?
 
  #3  
Old 05-10-03, 01:19 AM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
Hello Tom!

Sounds to me like you have a restricted exhaust. It could also be carb problems, but if it seems to be laboring like you said, and only running half speed, I would lean more towards exhaust restriction first. Try removing the muffler and starting it. Be prepared...it's gonna be loud.
 
  #4  
Old 05-10-03, 09:48 AM
mower17's Avatar
Member
Join Date: Feb 2003
Location: southern louisiana
Posts: 365
One thing to remember when running one of these small engines without a muffler. If you run it for too long, the cool ambient air hitting the hot exhaust valve could warp it, so don't run it too long.
 
  #5  
Old 05-10-03, 11:51 AM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
correct, just for testing purposes.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes