Welcome to the DoItYourself Forums!

To post questions, help other DIYers and reduce advertising (like the one on your left), join our DIY community. It's free!

Problem with string trimmer


hadams3314's Avatar
Member

Join Date: Jun 2004
Posts: 9

06-24-04, 05:47 PM   #1  
Problem with string trimmer

First let me say thanks for the great help and info. Since I started reading these forums I fixed three chainsaws that were collecting dust in the barn.

OK my problem is with a Homelite ZipStart EazyReach
Displacement 25-cc 2HCPS. After running it for awhile (1/2 H to 45 min)it seems to bog down. It runs but not at full power. Its almost new. A friend gave it to me when he bought a new still trimmer. To bad he dont have the sale receipt or I would take it back. It almost seems like it not getting enough gas. If I let it run at idle for a min., then pull the throttle it will run at full speed for a few seconds then idle down. I tryed adjusting the carb, but it did't help. What do you think about removing the filter on the gas line, the one inside the tank? It look good, from what i can see but maybe it cloged.

 
Sponsored Links
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator

Join Date: Jul 2001
Posts: 16,567
GA

06-25-04, 12:06 AM   #2  
Hello hadams3314!

Sounds like you might need to check for vacuum leaks. Look where the carb bolts to the engine and be sure it is tight. Also check the cylinder to be sure it is not lose on the engine. Also, try backing out the high speed mixture screw out 1/8th to 1/4 turn.


"Who is John Galt?" - Ayn Rand (Atlas Shrugged)

God bless!

 
puey61's Avatar
Member

Join Date: Apr 2004
Posts: 3,224
NY

06-25-04, 09:52 AM   #3  
The cylinder loosening up on these trimmers is a very common problem. If this is the case, be sure to remove each (three) screw - one at a time - holding the cylinder to the crankcase and clean and coat the threads with Loctite and then reinstall.

 
hadams3314's Avatar
Member

Join Date: Jun 2004
Posts: 9

06-26-04, 06:11 PM   #4  
Cheese and Puey61-----Thank you for your help. Got it fixed. The screen in the carb. was cloged. I cleaned it out, now it running great. I got another one out of the barn today i,m going to try to see if i can get that 1 running. Its a roybi 31cc it has spark (good thing), but will not start (bad thing). I took the carb off and going to clean it tomarrow.

 
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator

Join Date: Jul 2001
Posts: 16,567
GA

06-27-04, 12:45 AM   #5  
Glad you got it fixed! Thanks for letting us know how it went!


"Who is John Galt?" - Ayn Rand (Atlas Shrugged)

God bless!

 
Search this Thread