B&S 5HP Runs then Quits

Reply

  #1  
Old 10-09-04, 07:40 AM
robe559
Visiting Guest
Posts: n/a
B&S 5HP Runs then Quits

B&S 5HP MTD tiller engine won't start with choke...starts after tipping the tiller forward (get fuel into system?) then runs fine for 30 sec...governor starts pulsing and engine shuts down at 45 sec. This works repeatedly. Ideas?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 10-09-04, 10:03 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,819
Sounds to me like the fuel pump diaphragm on the side of the carb needs replacing, or the pickup tube is clogged.
 
  #3  
Old 10-16-04, 07:46 PM
propliner1
Visiting Guest
Posts: n/a
Tried turning the mixture screw in or out right after it fires? Also, look for a good tight connection and gasket at the carb manifold where it goes into the head.

-Brend.
 
  #4  
Old 10-17-04, 08:45 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,819
This excellent description of the problem: "starts after tipping the tiller forward (get fuel into system?) then runs fine for 30 sec...governor starts pulsing and engine shuts down at 45 sec. This works repeatedly." tells us that the fuel bowl in the tank under the carb is filling when the engine is tipped, and running dry when the engine runs for 30 seconds or so. The reason for this would be a bad pump diaphragm or clogged/missing fuel pickup. I wouldn't change the mixture screw setting since you said it was running fine during those 30 seconds.
 
  #5  
Old 10-20-04, 03:07 PM
robe559
Visiting Guest
Posts: n/a
Thanx, as soon as I can find the parts, I'll clean the carb and replace the diaphram.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes