12.5 Briggs & Stratton Running Problem

Reply

  #1  
Old 11-16-05, 04:10 PM
huntingbubba89
Visiting Guest
Posts: n/a
Question 12.5 Briggs & Stratton Running Problem

Hey guys, a freind of mine has a problem keeping his 12.5 hp Briggs I/C Quite Model runninng. He put a enlarged engine drive pulley on it and it ran fine for about an hour and then out of no where it started choking out or something and finally died. I would have to wait about 30 min for it to crank back up, after i crank it up, it runs fine for about 30 min and does the same thing.(cuts off) Anyone have any advice.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 11-16-05, 09:39 PM
v8driver's Avatar
Member
Join Date: Sep 2005
Posts: 767
does it want to blow black smoke? have you tried any carb adjustments?
 
  #3  
Old 11-16-05, 11:35 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
Does it have spark when it dies? Does the carb drip gas? Try loosening the gas cap, it may have a clogged vent causing a vapor lock.
 
  #4  
Old 11-16-05, 11:55 PM
Stu
Visiting Guest
Posts: n/a
Cool

Take a plug reading, if it's black and sooty, it's running too rich. If their is a large amount of carbon deposits, it's using oil. If the plug is either of these, it can prevent spark. For you to be able to wait 30 mins, restart, and run for a further 30 mins, before it cuts out again, leads me to think it,s more ignition than feul system. When it cuts out, remove the plug (wear gloves, it'll be HOT!), and check for spark, make sure to ground the plug properly. If there is no spark, first try a new plug. No spark? Disconnect your stop switch wire from the coil (it could be grounding). Still no spark? Is it magnitron or on points? Either way, you'll need to remove the coil and condensor
(if still on points) and have them tested at your local dealer.
 
  #5  
Old 11-17-05, 10:32 AM
v8driver's Avatar
Member
Join Date: Sep 2005
Posts: 767
Exclamation

yes, it could be a igniton coil........ if it is, it'll only get worse. if it does happen to use points, they are dirt cheap to try and replace anyway. side valve or ohv?
 
  #6  
Old 11-19-05, 04:17 PM
huntingbubba89
Visiting Guest
Posts: n/a
no it doesnt blow black smoke, but it does blow blue smoke all the time, i did try adjusting the carb, its a side valve and we took the magneto off of mine 12 hp briggs and put it on his 12.5 hp to see if that was the problem but it wouldnt even crank up
 
  #7  
Old 11-19-05, 08:24 PM
v8driver's Avatar
Member
Join Date: Sep 2005
Posts: 767
did you gap it right and such? wasn't put on the wrong side? "this side out" out? kill wire was disconnected? well the coil is good, have you tried different plugs? as for blue smoke, rings or breather maybe. you tried the gas cap as well? check the compression.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes