Snowblower won't start

Reply

  #1  
Old 02-09-08, 07:56 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2002
Location: Jackson, NJ
Posts: 394
Snowblower won't start

MTD 8HP Tecumseh engine (model#HMSK80) won't start. Emptied the gas & drained carb for winter, and gassed up before a november storm threat, started and ran fine. Smelled gas in the garage last weekend and realized it was the snowblower, leaking near carb bowl. Started up snowblower and it ran for about 3 minutes, then died. checked fuel level in tank, and seems to be ok. started again and ran for 10 seconds, now won't start, just keeps cranking.

WHen I push the primer button, feels like only air going through, as if there is a leak and no fuel is being pumped in to the carb. has a similar problem with a gas edger and it needed a new gasket assembly.

Any thoughts?

Thanks.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 02-09-08, 01:15 PM
Join Date: Jan 2007
Location: MA
Posts: 514
1) Check for leak in carb float. Remove and shake to hear if there is gas inside.

2) Check to be sure gas cap is venting. Also check the the aluminum cone inside the gas cap did not fall in the tank.
 
  #3  
Old 02-09-08, 01:49 PM
31YTech's Avatar
Member
Join Date: Feb 2008
Location: EveryWhere
Posts: 1,263
If you feel no fuel inside the float invest a couple bux and replace the float needle and seat in the bottom of the fuel in-let port. It sounds as if this seat dried out and is now hard and not sealing.

If you do replace the seat make sure the ring on one side goes down toward the bottom of the port.

Good Luck
 
  #4  
Old 02-09-08, 08:12 PM
Member
Join Date: Jan 2008
Posts: 22
Originally Posted by daronson View Post
MTD 8HP Tecumseh engine (model#HMSK80) won't start. Emptied the gas & drained carb for winter, and gassed up before a november storm threat, started and ran fine. Smelled gas in the garage last weekend and realized it was the snowblower, leaking near carb bowl. Started up snowblower and it ran for about 3 minutes, then died. checked fuel level in tank, and seems to be ok. started again and ran for 10 seconds, now won't start, just keeps cranking.

WHen I push the primer button, feels like only air going through, as if there is a leak and no fuel is being pumped in to the carb. has a similar problem with a gas edger and it needed a new gasket assembly.

Any thoughts?

Thanks.
i had the same problom with my snow blower it is even the same year i replaced the float and evrey thing in the carp and even the carb still did it thin i chaged the plub because i noteced it was foled out try that hope it helps Joe
 
  #5  
Old 02-10-08, 04:43 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2002
Location: Jackson, NJ
Posts: 394
Added a little drygas yesterday and let it sit several hours. Added some fresh gas (gas was from November, and the owners manual recommends emptying out gas if sitting more than 30 days - it sat for almost 3 months) and got it running. Let it run for a few minutes and it seemed to stay running. Will keep you posted if we ever get our first snowstorm!

Thanks everyone for your help.

PS Snowblower is only 4 years old.
 
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 07:32 PM.