Craftsman 15.5HP OHV will not crank initially

Reply

  #1  
Old 03-26-08, 05:39 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2006
Posts: 2
Craftsman 15.5HP OHV will not crank initially

I have an 11 year old Craftsman 15.5HP OHV riding mower. It is a Briggs & Stratton motor Model # 917.258532. When I try to start it, I turn the key and only hear a click. This happens at least 3 or more times before the motor turns over and it cranks. It always cranks the first time the motor turns over.

Is this a solenoid problem?
Is this a starter problem?
Is this a brush problem?

How can I test to see what the problem is?

Thanks and have a great evening.

John
 

Last edited by John24689; 03-26-08 at 06:22 PM. Reason: Add comment
Sponsored Links
  #2  
Old 03-26-08, 06:17 PM
puey61's Avatar
Member
Join Date: Apr 2004
Location: Upstate New York
Posts: 3,224
Or, a valve clearance issue! Sounds like you have either a weak battery, a weak starter motor or a valve clearance issue whereas the exhaust valve is not opening slightly on the compression stroke during starting RPM's to relieve some pressure and stress on the starter. 1- Test the battery for sufficient cranking amps. 2- Bench test the starter motor for proper operation. 3- Check for proper valve/camshaft operation during starting RPM's.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes