MTD Yard Machine Runs Great But Doesn't Like to Start

Reply

  #1  
Old 04-23-08, 11:07 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2007
Posts: 10
MTD Yard Machine Runs Great But Doesn't Like to Start

Hello,

I aquired a used MTD yard machine from a friend last summer and I have since been having issues with the thing starting. It has a vertical shaft B&S engine in it.

I have to turn the ignition switch on and off several times which only sometimes gets the engine to turn over.

I have since installed the following new parts: battery w/300CCA, starter solenoid, starter motor. I did find a couple areas where the hot and neutral battery cables had touched and melted the wire sheathing together. I separated those wires and wrapped the bare wire in electrical tape.

Any ideas before I run out and buy an ignition switch and sink more money into this tractor? One guy suggested that I check the ground by installing a jumper cable from the negative post of the battery to the chassis (I have not tried this yet).

Thanks!

Dave
 
Sponsored Links
  #2  
Old 04-23-08, 11:06 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
It does sound like a bad connection, bad solenoid, or bad switch. Do you have a test light?
 
  #3  
Old 04-24-08, 10:21 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2007
Posts: 10
Test Light

I can borrow a Fluke meter from work.
 
  #4  
Old 04-24-08, 11:50 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
Test for power at the ends of the battery cables instead of at the battery. Then try to start the engine and test for power at the same spots while trying to crank the engine.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes