Briggs 15 hp wont start

Reply

  #1  
Old 04-23-08, 01:11 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 1
Unhappy Briggs 15 hp wont start

I have a Snapper with a Briggs 15 hp intek-we have set the valves checked the keyway-it was not broken- pulled and cleaned the carb-it was not dirty though- we blew through the crankcase filter with no trouble- with the plug out the starter spinn the motor easily- plug in and the engine has so much compression it will not crank pulling the pull rope will almost turn the mower over .It is a2002 model i,ve kept the oil changed ,cleaned the air filter. Put A new plug in too.
Can it be the camshaft?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 04-23-08, 01:26 PM
repair_guy's Avatar
New Member
Join Date: Apr 2004
Location: Marion,Al.
Posts: 539
You say that "we have set the valves and with the spark plug in the engine has so much compression it will not crank pulling the pull rope will almost turn the mower over".Ok sounds like the compression release (which is made onto the cam gear) is not working.You need to replace the whole cam gear to fix the problem.Post back with the model & type #'s off the engine shroud and someone can look up the parts (cam&sump gasket) you need.
 
  #3  
Old 04-23-08, 11:04 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
Are you certain you're following correct procedure to set the valves? This is usually a sign that the valves are not properly adjusted. If they are set correctly, and your starting system is in god shape, then the camshaft may indeed need replacement. I get a lot of them with your symptoms. Adjusting the valves fixes probably 95% or more of them.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes