Tecumseh 6.0HP runs in idle only

Reply

  #1  
Old 05-29-08, 01:54 PM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2008
Posts: 3
Tecumseh 6.0HP runs in idle only

Howdy. Working on my mother's string trimmer mower, which has a Tecumseh 6.0HP, model VLV60. Engine runs in idle only; when increasing throttle, engine quits running as if flooded.

Actions taken: Replaced gasoline (it was old), cleaned carburetor (compressed air only, did not have carb cleaner available).

Appreciate any hints or tips. Thanks.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 05-29-08, 04:26 PM
Member
Join Date: Jun 2006
Location: St. Louis
Posts: 2,365
Maybe you did already but clean the bowl nut(main jet) real good, refer to the link below, I usually use the wire from a twist tie. Have a good one. Geo
http://i190.photobucket.com/albums/z...c_bowl_nut.jpg
 
  #3  
Old 05-30-08, 10:01 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2008
Posts: 3
Same symptom

Thanks. I removed the bowl and cleaned the jet. Mine is different than the one in the picture, it's plastic and seats down in the middle of the bowl, but same purpose. Anyway, cleaned it out with copper wire & compressed air, re-assembled the bowl, and have the same symptoms.
 
  #4  
Old 05-30-08, 10:24 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
I'd be inclined to just replace the carb, or at least install a bowl kit. The carb is cheap though...stick a new one on and rid yourself of a headache. You could wind up spending a lot oftime and end up having to get a new one anyway to fix it (these half-plastic carbs aren't known for reliability).
 
  #5  
Old 05-31-08, 08:54 PM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2008
Posts: 3
Thanks

Sounds great, that's what I will do. Thanks!
 
  #6  
Old 06-01-08, 09:59 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
Anytime........ Let us know if you run into a snag!
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes