Craftsman LT4000 42'' Mower wont start

Reply

  #1  
Old 07-08-08, 05:07 PM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2008
Posts: 37
Craftsman LT4000 42'' Mower wont start

its got the 14hp Kohler motor in it. got spark, has fuel, but i think too much? i tried starting it, then i took the air filter off and i looked down into the carb and it was full of fuel. everytime after i try starting it something clicks. im not exactly sure where its coming from, but i have a feeling its the problem. i thought it might be that fuel shutoff on the bottom of the carb bowl, so i disconnected that wire. i then tried plugging that back in, and that fuel solenoid clicks, so its getting power to it. does that mean its flowing fuel? or not? im not sure which way that works. anyway while that was disconnected i could still hear that clicking noise. its stumping me. any idea would be great.

thanks,
Jack
 
Sponsored Links
  #2  
Old 07-08-08, 09:43 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
Sounds to me like the inlet needle in the carb is not seating for whatever reason. Drop the bowl and have a look. You might have to replace the needle, clean the carb, replace the float, etc..

The solenoid on the bottom of the carb isn't the problem. It's an anti-backfire solenoid and if it's clicking, it's working.
 
  #3  
Old 07-09-08, 06:07 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2008
Posts: 37
thanks for the response cheese. ill try that out today and see what happens.
 
  #4  
Old 07-09-08, 08:50 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2008
Posts: 37
alright so i cleaned the carb, it wasnt that dirty but i did anyway. float is good, needle looks ok, and i cleaned the jets and the rest of the carb. put it all back together and it fired right up. perfect high and low idle ran great. i wa pretty impressed with myself! i let it run for about 30sec. and then shut it up to replace the air filter and cover. go back to start it up and it wont go!!!! sometimes it back fires, but it just wont run.took the bowl off again, full of fuel so i know its getting fuel. when i try starting it again i look down into the carb and i can see a little bit of gas at the bottom of the intake tube. not sure if thats good or bad. either way i dont know why its doing this. its got plenty of spark. it must be a carb issue, but what?! any help is greatly appreciated.


thanks all,
Jack
 
  #5  
Old 07-09-08, 11:38 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
I'd replace the needle and clean the seat with a Q-tip soaked with carb cleaner. It's still leaking.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes