b&s engine only runs when choked

Reply

  #1  
Old 07-27-08, 04:46 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 5
b&s engine only runs when choked

I have a 3.5 hp B&S 91202 model / type 1016 engine It will only run on choke. Fuel tank and carb are cleaned still no difference. I have not replaced the diaphram yet it still feels flexible.
also how many springs are there on the govener linkage? I think 2 but I found a peice of spring on top of the carb on the shaft throttle that leads me to beleive there may be 3.

And when you replace the diaphram is it spring,cap,diaphram and cover which is the order I took it out or does it go diaphram then cap,spring then cover. I read on another forum that is how it is replaced?

Thanks in advance
 
Sponsored Links
  #2  
Old 07-27-08, 05:18 PM
30yearTech's Avatar
Member
Join Date: Oct 2006
Location: Central Texas
Posts: 1,176
Double check your pilot jet and make sure it's open, you may also need to remove the welch plug on the side of the carburetor and make sure all the jets and passages are clear as well.
 
  #3  
Old 07-27-08, 10:24 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
The spring goes into the hole in the side of the carb, then the cap, and then the diaphragm. Replace the diaphragm to be sure, even if it is flexible.
 
  #4  
Old 07-28-08, 11:37 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 5
I put a overhaul kit in today, New gaskets,diaphram,cleaned the carb cleaned pickup tube. still doing the same thing. runs until I turn the choke off. any ideas. I was thinking of maybe getting a new carb. but I feel there is something not right with the govener.
 
  #5  
Old 07-28-08, 12:52 PM
Member
Join Date: Jun 2008
Location: Eastern Georgia
Posts: 486
Are there 2 pickup tubes in the bottom of carb, or just one? One may be laying in the bottom of the fuel tank.
 
  #6  
Old 07-28-08, 01:54 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 5
it had a brass tube out of the carb to a plastic tube, I also cleaned out the fuel tank. nothing in there.
 
  #7  
Old 07-28-08, 02:32 PM
Member
Join Date: Jun 2008
Location: Eastern Georgia
Posts: 486
the plastic tube is not split is it?
 
  #8  
Old 07-28-08, 03:03 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 5
Ah.that is a good question I will have to check tomorrow.
 
  #9  
Old 07-28-08, 11:57 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
If it only runs on choke, it still has a restriction. The plastic tube being split wouldn't cause this but it doesn't hurt to check the tube while you have it off.

I'd get it running before worrying about the governor. The governor isn't causing the problem you're having at the moment. Once it's running, if it has governor problems, it will become evident then.
 
  #10  
Old 07-30-08, 01:03 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 5
Got it running I guess I did not clean the carb well enough. soaked it for a while and cleaned it real well purr's like a kitten now. Thanks everyone for your help!
 
  #11  
Old 08-01-08, 12:56 AM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,818
Glad you got it. Thanks for the update!
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes