Briggs 18.5 hp Intek problems

Reply

  #1  
Old 09-01-08, 09:59 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2008
Location: Midwest
Posts: 3
Briggs 18.5 hp Intek problems

I have a John Deere L108 with an 18.5 hp single engine B&S engine. It developed a running problem after warming up, and acted just like a coil breaking down. Tried two aftermarket coils and went back to a factory Briggs coil. When the engine starts cutting out, I can pull the fuel ine off of the carburetor and there is plenty of fuel flow. I have changed the spark plug, fuel filter, drained and cleaned the tank, and checked all electrical connections and grounds. There is an electic solenoid on the bottom of the float bowl that has battery supplied voltage when on and reads charging system voltage when running. Has anyone heard of these breaking down when hot?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 09-02-08, 12:36 AM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,815
Never heard of one doing that.

I would pull the carb bowl off and clean it out...thinking there may be trash/rust in it.

Also, check the kill wire to the coil. Make sure it isn't pinched behind the starter. Often times, they get pinced between the starter and engine block and work ok untilt he engine gets hot and the insulation of the wire gets softer and the wire begins to leak across and short to the engine, causing popping, sputtering, and usually eventually kills the engine.

Don't use aftermarket coils...I don't think I ever got a good one that lasted.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes