20 hp twin Briggs floods while parked

Reply

  #1  
Old 11-25-08, 06:37 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2008
Posts: 1
20 hp twin Briggs floods while parked

I'm hoping someone will have an idea to what my problem is. I have a 5 year old Bolens rider with a 20 hp briggs twin. When ever I go to start it, the engine pours out blue smoke, which means I'm burning oil I guess. Very annoying, but it ends after a couple minutes of running.

A couple times I've had it where it will not turn over, as in the engine is locked. In those instances I needed to manually work it so the engine would turn over, and when I finally was able use the electric start and get the thing running, it would spray out gas through the frontend muffler all over my driveway.

I'm thinking about adding a fuel shut off hoping this would solve it, but maybe someone has another idea?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 11-26-08, 12:31 AM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,575
The carb needs to be cleaned and reconditioned. The inlet needle is leaking gas into the crankcase. Don't run it this way, because gas is in the oil. Gas makes a poor lubricant and it will ruin your engine in short order.
 
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 10:45 AM.