Welcome to the DoItYourself Forums!

To post questions, help other DIYers and reduce advertising (like the one on your left), join our DIY community. It's free!

snowblower auger problems


greatgazo's Avatar
Member

Join Date: Nov 2008
Posts: 2

11-25-08, 09:13 AM   #1  
snowblower auger problems

I have an old Amf jr snowblower and i am having problems with the adjustments of the auger and chain tension. The main auger is attached to each side of the housing by two bolts which also retain in place the plates with diagonal grooves to allow for chain tension adjustments. Both screws are right threaded. There needs to be enough tension on the screws to hold in place the adjustment plates, but when I do this the screw on the right side facing the blower binds on to the housing as the auger is set in motion. If i loosen this side to allow for free movement the adjustment plates slide and everything comes out of alignment. There are no bearings in this set up just a bolt with a washer and a lock washer through the housing into the center of both sides of the shaft. The bolts move with the auger tending to tighten on one side and loosen on the other, This is factory set up i believe. I'm stumped, please help thanks.

 
Sponsored Links
indypower's Avatar
Member

Join Date: Jul 2006
Posts: 754
NH

11-26-08, 05:29 PM   #2  
I have what might sound like a stupid question for you. When you were servicing it, did you remove the auger assembly from the snowblower?

 
greatgazo's Avatar
Member

Join Date: Nov 2008
Posts: 2

12-02-08, 07:59 PM   #3  
reply to reply

Yes I did remove auger from machine but put it back same way it came off. Or so i think.

 
indypower's Avatar
Member

Join Date: Jul 2006
Posts: 754
NH

12-03-08, 05:09 AM   #4  
I am thinking that maybe you put it back upside down, which puts the augers on the wrong side. The shaft that goes to the impeller has to be on top of the auger, not the bottom. If on the bottom, it is upside down.

 
Search this Thread