tecumseh governor not working

Reply

  #1  
Old 12-22-08, 05:06 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Chippewa Falls, WI
Posts: 3
tecumseh governor not working

I have an Ariens snowblower with a 7hp Tecumseh. The engine runs good, however, when a load is placed on it, the governor isn't adjusting the rpms. I watch the gov. lever and it doesn't move, I can move it by hand and alter the rpm. Any suggestions? This is a fairly old engine. Thanks
 
Sponsored Links
  #2  
Old 12-22-08, 05:12 PM
Member
Join Date: Dec 2008
Location: Carleton Place
Posts: 156
What model of engine is it? Need more info

thanks
 
  #3  
Old 12-22-08, 05:40 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Chippewa Falls, WI
Posts: 3
Model # H70-130067
Serial # 937406234
 
  #4  
Old 12-22-08, 05:52 PM
Member
Join Date: Dec 2008
Location: Carleton Place
Posts: 156
It has a mechanical governor, they rarely fail. Check the linkage and spring setup, the linkage may have loosened and moved which I have seen or you may have a missing or broken spring.

Here is a view of your engine, check 52 and 55.

http://www.landscapepower.com/pdf/Te...H70-130067.pdf
 
  #5  
Old 12-23-08, 08:00 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Chippewa Falls, WI
Posts: 3
checked the spring and linkage and everything is tight. While the engine is running, I'll engage the auger and the governor linkage doesn't move at all. I guess I would think that there should be some kind of movement if the problem was with the linkage or spring, I'm not sure, haven't messed with governors much.
 
  #6  
Old 12-23-08, 08:53 AM
Member
Join Date: Jul 2006
Location: Central New Hampshire
Posts: 754
If the governor moves easily, my thought would be you may need a new spring.
 
  #7  
Old 12-23-08, 08:53 AM
Member
Join Date: Dec 2008
Location: Carleton Place
Posts: 156
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes