Welcome to the DoItYourself Forums!

To post questions, help other DIYers and reduce advertising (like the one on your left), join our DIY community. It's free!

Simplicity 755 Issues


DanOhio's Avatar
Member

Join Date: Nov 2009
Posts: 3

11-16-09, 06:47 AM   #1  
Simplicity 755 Issues

Hello all,

Just bought a used Simplicity 755 7HP snowthrower, model 1691413.

Previous owner installed a 7HP Briggs & Stratton model 121402-0194-E1 enigine. The original was a Tecumseh 7HP HSK70 from what I have found searching the internet.

The issue I have with this is that when I put the snowthrower in Reverse, it goes Forward. Also, the Forward gears put it in Reverse. Not a major issue, but one I would like to fix somehow.

I went to the Simplicity site and downloaded the manual it shows the belts come of 2 shafts; I have one shaft on the Briggs and Stratton. So, both my auger and drive are powered by 1 shaft with 2 pulleys. Thus causing the drive to go in opposite directions.

I looked for some Tecumseh engines but did not see any with dual shafts. Is this a common configuration?

Also, I was thinking I could maybe twist the belt like and "8" and that would allow the direction to be correct.

Not a major issue, the thing will go forward and reverse. I just have zero speed control in forward.

Thanks!

 
Sponsored Links
DanOhio's Avatar
Member

Join Date: Nov 2009
Posts: 3

11-17-09, 07:05 AM   #2  
No ideas to my engine and drive issues.

 
hopkinsr2's Avatar
Member

Join Date: Feb 2005
Posts: 1,561
Non-US

11-17-09, 04:27 PM   #3  
Yes, some Techumseh engines drove the wheels from the 2nd shaft that was the camshaft, thus it would turn the opposite direction & @ 1/2 the speed of the crankshaft... It sound like that is the problem,, Sorry,,, Roger

 
DanOhio's Avatar
Member

Join Date: Nov 2009
Posts: 3

11-17-09, 06:06 PM   #4  
I did a lot of research and found some that had 2 drives...rats.

Oh well, at least is still moves forward.

 
Search this Thread