Welcome to the DoItYourself Forums!

To post questions, help other DIYers and reduce advertising (like the one on your left), join our DIY community. It's free!

won't start


's Avatar
Visiting Guest

Posts: n/a

02-21-00, 08:10 PM   #1  
I need help.I have a Sears mower with a 5hp Tecumseh engine.The engine will not start.Pulling the cord 3 or 4 times results in smoke(white)coming out of the muffler.Pulling the cord the 5th or 6th time,the cord is jerked from my hand and smoke(white)comes out of the air filter.I have taken the engine apart to replace the gasket at the bottom end because of oil leak.On assembly I aligned the dots on the cam and the crank.

 
Sponsored Links
's Avatar
Visiting Guest

Posts: n/a

02-23-00, 06:06 PM   #2  
Hi:asphalt

Based solely on your problem discription, that WHITE smoke is compressed and partially unburned fuel. Plus the starter cord is being snapped back out of your hand.

Which tells me the ignition timing is incorrect or the valve timing is not set correctly.

Another possibilty <check this first> is not having the blade attached on a rotary mower.

The blade acts as a flywheel and must be installed before the engine will start.

Good Luck

------------------
Sincerely,
TomBartco
TomBartco Enterprises.
Trade:Natural Gas Energy Consultant & Technician.
Appliance Service & Repairs Rep.
Vocations:Saw & Tool Sharpening. Small Engine Repairs.
Accurate Power Equipment Company.

Personal Quote:
"Drive Safely. The Life You Save, May Be Your Own."

 
's Avatar
Visiting Guest

Posts: n/a

02-24-00, 09:14 PM   #3  
Hi Tom,Yes I was trying to start the mower without the blade attached.After reading your reply,I realized you were absolutely right,the blade acting as a flywheel.I installed the blade and it started right up! Thanks for the information it's greatly appreciated. ASPHALT

 
Search this Thread