Idle Problem and hard to start with Honda Mower

Reply

  #1  
Old 07-15-10, 04:49 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2010
Location: USA
Posts: 3
Idle Problem and hard to start with Honda Mower

Model # HRB 216 HXA
Serial # MAA-1092887
Engine Serial # GJAEA 1707648 MY

This is a hydrostatic model and is about 9 years old. I have had problems with it running in the past so I have replaced the carburetor, gaskets and spark plug. It runs now but is very difficult to start and when it runs without the blade engaged it surges badly. I have to choke and then back off of the choke to get it to start and it takes some effort.(many many pulls) Any suggestions are greatly appreciated!!

Thanks.
 

Last edited by willyonepisser; 07-15-10 at 06:21 PM.
Sponsored Links
  #2  
Old 07-16-10, 01:20 AM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
Sounds like your carb is in need of cleaning/repair again.
 
  #3  
Old 07-20-10, 06:56 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2010
Location: USA
Posts: 3
apparently the choke is sticking and causing most of the problem

I sprayed the assembly with WD 40 to loosen up the choke to slide back into running position and now it comes out of choke ok, but goes intermittantly back into choke while running?? Any suggestions...Thanks.
 
  #4  
Old 07-20-10, 11:09 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
Bad throttle cable? Is it freely moving?
 
  #5  
Old 07-21-10, 04:53 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2010
Location: USA
Posts: 3
The throttle cable moves freely...but the thing I see is that the choke is engaged fully for start up. When you back off the choke at the from the cable control, the choke stays on unless you slide it back with your finger. It almost like it's missing a spring or something to pull it out of choke. Thanks for all of your suggestions...
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes