Ariens 8.5 hp ST5520 Won't Pull Start

Reply

  #1  
Old 01-16-11, 05:56 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2010
Location: US
Posts: 5
Ariens 8.5 hp ST5520 Won't Pull Start

My Arien's doesn't seem to want to pull start. Will start fine with the electric starter, but but won't start with the rope. It's a Briggs & Stratton engine.

Thanks,

Paul
 
Sponsored Links
  #2  
Old 01-16-11, 06:27 AM
Group Moderator
Join Date: Mar 2003
Location: NC, USA
Posts: 17,756
It's probably that you are not pulling the cord fast enough. The engine has to be turning a minimum rpm to create enough draw through the carburetor, get good compression and generate a proper spark.
 
  #3  
Old 01-18-11, 01:49 PM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2010
Location: US
Posts: 5
Pulling as hard and fast as I can, but still no luck. Will pull start after it's warmed up after electric start, but nothing cold.

Paul
 
  #4  
Old 01-18-11, 03:13 PM
Member
Join Date: Jun 2006
Location: St. Louis
Posts: 2,365
It's probably the oil being thick from being cold, you might change to a 5W30 or 10W30 oil which would make it easier to turn over when cold. Mine has straight 30W with no electric start and I must give it a shot of starter fluid as a helper because I can't turn it very fast when cold and it is just a 5hp. Have a good one. Geo
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes