Briggs and Stratton 375 bulb primer engine, won't start and kicks back.

Reply

  #1  
Old 01-18-12, 07:55 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2012
Location: New Zealand
Posts: 3
Briggs and Stratton 375 bulb primer engine, won't start and kicks back.

Engine has good spark, primer works well (have replaced diaphragm) after several pulls plug is wet. Removed flywheel and checked keyway, all well. Also starter pull kicks back viciously. Any advice would be much appreciated.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 01-18-12, 09:24 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,820
Welcome to DIY!

What's it connected to? Horizontal shaft, vertical, model#? If the flywheel key is good, I will hazard a guess that this is a vertical shaft engine on a walk-behind and it probably has no blade on it. That's why it's kicking.
 
  #3  
Old 01-18-12, 10:23 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2012
Location: New Zealand
Posts: 3
Hi, it's a verticle shaft off a lawnmower. I have it bolted on a folding workbench and have removed the blade to sharpen. I've had the flywheel off and checked key, there's no play with flywheel.
 
  #4  
Old 01-18-12, 11:15 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2012
Location: New Zealand
Posts: 3
Cheese, you're fabulous....I have just bolted engine back on mower and re installed the blade and pulled cord 4 or 5 times and presto ! not only is there no kick back but the bloody thing started and runs good. It's now just after 8pm here so tomorrow I'll go over everything again. Again, thank you it's most appreciated.
 
  #5  
Old 01-19-12, 06:12 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,820
No problem, glad I could help!
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes